Передача матеріалів кримінального провадження з одного суду до іншого: позиція Верховного Суду

13:45, 11 июня 2020
Судді не могли розглядати апеляційну скаргу через положення статті 76 КПК.
Передача матеріалів кримінального провадження з одного суду до іншого: позиція Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду розглянув в судовому засіданні подання голови Івано-Франківського апеляційного суду про передачу виділених матеріалів кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника  на ухвалу Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 21 травня 2020 року щодо продовження строку тримання під вартою особи у кримінальному провадженні за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 317, ч. 3 ст. 313 Кримінального кодексу України (КК) з одного суду апеляційної інстанції до іншого у справі № 347/238/20.

Обставини справи

До Верховного Суду у порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України надійшло подання голови Івано-Франківського апеляційного суду про передачу виділених матеріалів кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника на ухвалу Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 21 травня 2020 року щодо продовження строку тримання під вартою особи за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317, ч. 3 ст. 313 КК,  з одного суду апеляційної інстанції до іншого.

Подання мотивовано тим, що в результаті проведення автоматизованого розподілу судової справи між суддями неможливо утворити склад суду для апеляційного розгляду вказаного кримінального провадження, оскільки шестеро з шести суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду не можуть брати участь у розгляді цього кримінального провадження з підстав, передбачених ст. 76 КПК.

В поданні також зазначається про неможливість залучення до розгляду кримінальних справ суддів судової палати з розгляду цивільних справ Івано-Франківського апеляційного суду, оскільки таке рішення не підтримано зборами суддів.

Заслухавши доповідь судді, дослідивши матеріали провадження та перевіривши доводи, наведені у поданні, колегія суддів дійшла висновку, що воно підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 34 КПК кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду.

Згідно з ч. 4 ст. 31 КПК кримінальне провадження в апеляційному порядку здійснюється колегіально судом у складі не менше трьох суддів.

Частиною 3 ст. 34 КПК визначено, що питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції.

Як убачається з подання та долучених матеріалів провадження, до Івано-Франківського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга захисника на ухвалу Городенківського районного суду Івано-Франківської області від 21 травня 2020 року щодо продовження строку тримання під вартою особи у кримінальному провадженні. Зі змісту подання та доданих до нього матеріалів провадження вбачається, що до складу судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду входить шість суддів.

Згідно з протоколом щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями Івано-Франківського апеляційного суду від 26 травня 2020 року призначення не відбулося, оскільки не вистачає потрібної кількості суддів для розподілу справи.

Також у матеріалах провадження міститься рішення зборів суддів Івано-Франківського апеляційного суду від 4 липня 2019 року, згідно з яким спеціалізацію суддів та склади судових палат залишено без змін, у зв`язку з чим залучення суддів судової палати з розгляду цивільних справ до розгляду кримінальних проваджень є неможливим.

Таким чином, до складу судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду входить шість суддів, які відповідно до вимог ст. 76 КПК не можуть брати участь у розгляді кримінального провадження за апеляційною скаргою.

З урахуванням викладеного та положень ст. 34 КПК колегія суддів вважає, що подання Івано-Франківського апеляційного суду необхідно задовольнити і направити на розгляд до іншого найбільш територіально наближеного апеляційного суду, а саме Тернопільського апеляційного суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва