Установа бізнес-омбудсмена перетвориться з дорадчого на незалежний орган

15:30, 11 июня 2020
Для бізнес-омбудсмена зроблять вільний доступ до кабінетів керівництва усіх державних установ, включно із кабінетом Прем’єр-міністра.
Установа бізнес-омбудсмена перетвориться з дорадчого на незалежний орган
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Комітету з питань економічного розвитку надійшов для розгляду новий варіант проекту Закону про Установу бізнес-омбудсмена в Україні (реєстр. № 3607). Існуючий вже понад п’ять років в Україні даний інститут нарешті отримає закріплені законом повноваження, адже увесь цей час він діяв у статусі дорадчого органу при Кабінеті Міністрів України.

Сама ідея створення подібної установи народилася у травні 2014 року. Тоді між Кабінетом Міністрів України та Європейським банком реконструкції та розвитку, Організацією економічного співробітництва та розвитку, Американською торгівельною палатою в Україні, Європейською Бізнес Асоціацією, Федерацією роботодавців України, Торгово-промисловою палатою України та Українським союзом промисловців і підприємців був підписаний відповідний меморандум.

Інституція визначила своїм завданням надання допомоги малому та середньому бізнесу в досудовому врегулюванні суперечок, які виникають внаслідок неправомірних дій державних контролюючих органів. Згідно з публічним звітом організації їй вдалося за 5 років розглянути понад 7 тисяч скарг та допомогти повернути 18 мільярдів гривень українським підприємствам.

Попередній склад Верховної Ради вже намагався надати інституту бізнес-омбудсмена офіційного статусу, але до прийняття відповідного законопроекту справа так і не дійшла. У нинішньому законопроекті, як запевняють автори, 39 народних депутатів, враховані і виправлені усі зауваження до попередніх напрацювань, і тепер Установа бізнес-омбудсмена нарешті отримає чітку регламентацію своєї діяльності.

Зокрема, змінами до ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення додається положення, згідно з яким за відмову в допуску Установи бізнес-омбудсмена до процедури адміністративного оскарження рішень, дій чи бездіяльності публічних суб'єктів надання останніми недостовірної чи неповної інформації тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А за незаконний вплив у будь-якій формі на бізнес-омбудсмена, заступника бізнес-омбудсмена з метою перешкодити виконанню ними посадових обов'язків може виникнути й кримінальна відповідальність (нова ст. 344-1 ККУ).

У разі неправомірних дій самого бізнес-омбудсмена та його заступника повідомлення їм про підозру здійснюється Генеральним прокурором, як і іншим високопосадовцям та народним депутатам.

Змінами до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», «Про Кабінет Міністрів України» бізнес-омбудсмен отримує право на зустрічі з усіма держслужбовцями, включно з Прем'єр-міністром, гарантоване право на виступ у Верховній Раді з питань, що стосуються бізнесу, а також отримує безперешкодний доступ до актів та інших документів Кабінету Міністрів України, підвідомчих йому органів, підприємств, установ та організацій.

Змінами до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців» чітко встановлюється, що Установа бізнес-омбудсмена – недержавна неприбуткова організація, яка має статус юридичної особи, утворена відповідно до спеціального закону, діяльність та завдання якої регулюються її установчим документом (статутом).

Адміністративний збір за державну реєстрацію Установи бізнес-омбудсмена вирішили не справляти, аналогічно до професійних спілок, їх організацій або об'єднань.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді