Постачання електричної енергії для ОСББ буде здійснюватися за тарифами для населення

17:37, 19 июня 2020
Законопроект щодо постачання електроенергії для ОСББ прийнято за основу.
Постачання електричної енергії для ОСББ буде здійснюватися за тарифами для населення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2098 «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку».

Законопроект спрямований на ліквідацію правової колізії щодо постачання електроенергії для ОСББ.  Один із ініціаторів законопроекту, Олексій Кучеренко, підкреслив, що прийняття законопроекту забезпечить гарантоване постачання електроенергії для функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку на однакових умовах з постачанням електричної енергії настеленню.

«Тобто в будинку не буде два види електроенергії. Буде один вид електроенергії для населення і, відповідно, ціни. І це дозволить уникнути збільшення тарифів на послуги з утримання багатоквартирного будинку та буде сприяти зниженню соціальної напруги», - зазначив нардеп.

Автори також пояснюють, що електрична енергія, що використовується для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку – на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, фактично використовуються для забезпечення потреб населення.

У той же час купівля електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідно до Закону України «Про електроенергетику» та ціна, за якою він здійснює її постачання побутовим споживачам, абзацом дев'ятим пункту 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» визначені до дати запровадження двосторонніх договорів, ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку.

 А відповідно до пункту 2 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг, ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок починають діяти з 1 липня 2019 року.

У зв’язку з цим, з 1 липня 2019 року виникла правова колізія щодо постачання електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку - на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків.

Тож, законопроектом пропонується пункт 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» доповнити абзацом, відповідно до якого електрична енергія, яка купується споживачами у постачальника універсальних послуг для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного житлового будинку та витрачається на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків, оплачується за цінами, за якими постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії населенню.

Зазначимо, що Головне наукове-експертне управління у своєму висновку не заперечує щодо визначення на законодавчому рівні порядку, згідно з яким постачання електричної енергії для забезпечення спільного майна багатоквартирного житлового будинку прирівнюється за тарифом до постачання електричної енергії населенню.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чому ВР направила на доопрацювання законопроект про професійні стандарти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду