Депутати побачили позитивну динаміку у антирейдерських заходах, але їм цього замало

14:35, 22 июня 2020
Голова тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко розповіла про нові законодавчі ініціативи.
Депутати побачили позитивну динаміку у антирейдерських заходах, але їм цього замало
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ефективний захист від рейдерства стане запорукою збільшення інвестицій в економіку України – під таким кутом зору новостворена Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів презентувала свої перші законодавчі ініціативи.

«Судово-юридична газета» попросила голову ТСК народного депутата Галину Янченко розповісти, що не так з інвестиціями, і які законопроекти готують для парламенту.

«Ситуація з інвестиціями, дійсно, дуже проблемна. Причому на негативну динаміку постійного зменшення інвестицій в Україну, яка спостерігалась протягом останніх 10 років, накладається ще питання карантинних, короновірусних проблем. Тому зараз треба шукати правильні інструменти залучення спочатку внутрішнього інвестора, а той вже посилатиме позитивний сигнал зовнішнім міжнародним інвесторам.

Щоб виконати це завдання, на мій погляд, з одного боку повинно бути сприятливе законодавство на вирішення проблем відносно рейдерства, а з іншого – податкове стимулювання. Я прихильниця, скажімо, відміни оподаткування внутрішнього капіталу підприємств. Вважаю, що було б достатньо проривною ідеєю замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Це дозволило б реінвестувати суттєві кошти тих підприємств, які вже працюють в Україні, на модернізацію обладнання, створення нових робочих місць, зрештою, підняття зарплат працівникам.

Таким чином, треба ремонтувати те законодавство, яке сьогодні створює проблеми бізнесу, а також втілити слушні ініціативи відносно податкового стимулювання», - зазначила голова ТСК.

Стосовно перших законодавчих ініціатив, напрацьованих спецкомісією, то Галина Янченко повідомила таке: «Парламент восени минулого року прийняв перший антирейдерський законопроект (йдеться про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності, реєстр. № 1056-1, ухвалений 3.10 2019 року, - ред.). Вважаю, перші результати вже є. Якщо подивитися статистику, то у 2018 році було відкрито близько 28 кримінальних проваджень, пов’язаних із рейдерськими атаками. У 2019 році – вже 29 тисяч відповідних кримінальних проваджень. У нинішньому році ситуація дещо покращилася, і за результатами першого кварталу маємо менше 2 тисяч проваджень. Бачимо позитивну динаміку, але проблема зберігається.

Тому зараз від Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів ми запропонували два законопроекти. Один – це зміни у Кримінальний кодекс України. Там збільшується відповідальність за рейдерство. Зростають штрафи і строки позбавлення волі. Також змінюється диспозиція статті щодо відповідальності реєстраторів, для того, щоб вони ще більш відповідально перевіряли документи, перш ніж здійснювати певні реєстраційні дії. За нинішнім законодавством реєстратори жодної відповідальності за свої дії не несуть, адже довести якийсь умисел практично неможливо.

Другий законопроект, який ми подаємо, достатньо глибоко пропрацьовує реєстраційні дії. Він розроблений спільно з Міністерством юстиції, і ми називаємо його умовно – «червоною» кнопкою від рейдерства. Усі реєстраційні дії за будь-яким сигналом будуть негайно зупинені, допоки не буде встановлено – це рейдерство, чи ні. Законопроект великий, складний, тому, перш ніж його реєструвати у Верховній Раді, ми вирішили все ґрунтовно обговорити із усіма стейкхолдерами. В нашому розумінні це – всі бізнес-асоціації, які представлені в Україні, Нотаріальна палата України, а також правниче середовище.

Наша спільна із Мін’юстом зацікавленість полягає в тому, щоб рейдерських кейсів було менше. Тоді і бізнес-клімат в країні покращиться. Зрозуміло, що не будемо обмежуватись тільки антирейдерським законодавством. А для того, щоб краще розуміти, що найбільше турбує бізнес, які речі створюють йому незручності, вирішили свою увагу зосередити на розгляді існуючих кейсів, скарг. Зрозуміло, в окремих випадках будемо практично допомагати бізнесу, рятувати інвестиції, але не це є самоціллю ТСК. Ми хочемо системно розібратися в проблемі, зрозуміти, що не працює і що треба зробити, щоб у майбутньому подібних кейсів було менше. Відповідно, будемо пропонувати подальші зміни у законодавство.

У нас дуже сильний склад комісії. Серед них двоє голів і шестеро заступників голів ключових парламентських комітетів, які опікуються правовою, правоохоронною, антикорупційною та економічною тематикою.

Крім того, налагоджена співпраця з Кабінетом Міністрів, і ми будемо також пропонувати необхідні зміни до підзаконних актів, а там де проблему породжує людський фактор, будемо піднімати питання кадрових змін».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки