Федір Веніславський розповів, коли Президент внесе в Раду законопроект про децентралізацію

12:13, 25 июня 2020
За словами нардепа, це відбудеться у вересні, сьогодні неузгодженими залишаються три питання.
Федір Веніславський розповів, коли Президент внесе в Раду законопроект про децентралізацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України, представник Президента України в Конституційному суді Федір Веніславський в ході засідання Ради донорів з питань децентралізації в Україні повідомив, що протягом декількох тижнів Комісія з питань правової реформи завершить роботу над текстом законопроекту про зміни до Конституції України, які покликані закріпити реформовану систему місцевого самоврядування та територіальної організації влади і децентралізацію владних повноважень.

Про це повідомляє портал «Децентралізація».

"Останні кілька місяців відбувається широке обговорення майбутніх змін до Основного Закону із зацікавленими сторонами, в тому числі з асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертним середовищем. Вже є загальне розуміння майбутнього закону.

Неузгодженими залишаються три питання:

- чи потрібні органи місцевого самоврядування на рівні повітів;

- чи повинен місцевий голова очолювати виконавчий комітет ради та головувати на сесіях ради;

- чи можуть міста-мільйонники мати статус повіту.

Більшість учасників обговорення схиляються до того, що місцеве самоврядування на рівні районів не потрібне. Але остаточної узгодженої позиції немає.

Щодо другого – то тут більшість схиляється до того, що голова має очолювати виконавчий комітет і головувати на сесіях, інакше позиції голови будуть послаблені, чого не варто робити.

Щодо третьої неузгодженої позиції – дискусія ще триває», - розповів Федір Веніславський.

«Все решта – узгоджено, як наприклад, питання компетенції префекта. Це буде контрольно-наглядовий інститут, який здійснюватиме нагляд за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади Конституції та законам України. Рішення місцевого самоврядування префект зможе оскаржувати виключно в судовому порядку і лише адміністративний суд зможе зупиняти акти органів місцевого самоврядування. Але тоді, коли рішення нестимуть загрозу цілісності і суверенності держави, за поданням префекта їх зупинятиме Президент з одночасним зверненням до Конституційного суду".

За його словами, змінами буде максимально імплементовано Європейську Хартію місцевого самоврядування. За кілька тижнів буде підготовлено текст законопроекту, який, за словами народного депутата, обов’язково презентують публічно. Планується, що Президент України внесе законопроект на розгляд парламенту на наступній сесії у вересні.

Раніше було заплановано внесення відповідного законопроекту в парламент в березні 2020 року та його ухвалення Радою до липня. Такі дедлайни були встановлені з метою провести чергові місцеві вибори у жовтні 2020 року на новій адміністративно-територіальній основі.

Тодішній радник прем’єр-міністра України Іван Лукеря під час регіональних публічних обговорень змін до Конституції України щодо децентралізації пояснював таке :

"Мета номер один – завершити основний етап реформи до чергових місцевих виборів у 2020 році. Ми маємо затвердити новий адміністративно-територіальний устрій на рівні громад, районів на всій території країни. Це топ-задача, пріоритет № 1.

Другий етап – ми не можемо завершити комплексну реформу місцевого самоврядування, те, що ми називаємо децентралізацією, без внесення змін до Конституції. Тому наступний етап для нас дуже важливий як для Уряду, для членів парламентської команди, - внести зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування, децентралізації, для того щоб чітко визначити усі норми, упорядкувати систему влади».

Депутати планували обговорити концепцію децентралізації у регіонах, потім в Раді Європи в Страсбурзі, провести загальнонаціональний Форум в Києві за участі політичних сил та громадських організацій, а вже потім Президент вносив би узгоджений законопроект на розгляд Верхової Ради.

Проте свої корективи вніс карантин та чисельна кількість пропозицій від громадськості.

Нагадаємо, що раніше Президент України відкликав власний законопроект № 2598 з метою його доопрацювання. Проблемою став опір органів місцевого самоврядування, які побачили у ньому загрозу демократії, та критика з боку європейських держав.

Також «Судово-юридична газета» аналізувала, чи призведе укрупнення районів до зміни кількості судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси