Санаторні школи мають рік на реорганізацію: законопроект

16:20, 25 июня 2020
Метою законопроекту є забезпечення формування освітньої мережі органами місцевого самоврядування у відповідності до потреб громади.
Санаторні школи мають рік на реорганізацію: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували текст законопроекту № 3719 «Про внесення змін до п. 3 розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі». Авторами є представники «Слуги народу», серед яких: Олексій Жмеренецький, Юлія Гришина, Євгенія Кравчук та інші. Автори пишуть, що метою законопроекту є, зокрема, забезпечення формування освітньої мережі органами місцевого самоврядування у відповідності до потреб громади та забезпечення права кожного на освіту.

Обставини

18 березня набув чин чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту». Нова редакція закону, зокрема, передбачає припинення набору учнів 1-9 класів та обов’язкову трансформацію закладів виключно у ліцеї і з обов’язковим збереженням пансіону.

За словами народних депутатів, в Україні функціонує 67 санаторних шкіл-інтернатів. Розташовані санаторні школи-інтернати в 21 області України, найбільша кількість в Дніпропетровській області (7).

Загальна кількість дітей, що навчаються та перебувають в таких закладах, віком від 0 до 17 років – 16 142 дитини.

Згідно з порівняльною запискою, моніторинг фінансування санаторних шкіл-інтернатів у 2019 році, зроблений на основі даних, наданих 67 закладами, показав, що загальний річний бюджет склав майже 1,5 млрд , а утримання однієї дитини в даному закладі в середньому обходиться у 89 813 гривень на рік, з яких 13% йде безпосередньо на дитину, а 87% - на утримання закладу. 

У свою чергу, можливість трансформувати санаторні школи-інтернати виключно у ліцеї з обов’язковим збереженням пансіону унеможливлює раціональне використання ресурсів задля належного забезпечення реалізації права на освіту.

Запропонованим законопроектом буде забезпечено можливість більш широкого вибору типів закладів загальної середньої освіти, у які засновники зможуть трансформувати санаторні школи-інтернати, а також можливість ліквідації. Це допоможе органам місцевого самоврядування сформувати освітню мережу відповідно до потреб громади. Отже, буде створено підґрунтя для поступового реформування цієї інституції, врахувавши інтереси усіх учасників освітнього процесу.

Новації від депутатів

Депутати хочуть доповнити Розділ X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» пунктом 8, установивши, що:

протягом одного року з дня набрання чинності Закону «Про повну загальну середню освіту» засновники санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) мають змінити тип таких закладів освіти на один із типів закладів загальної середньої освіти, що передбачені цим Законом, або припинити такі заклади освіти шляхом їх реорганізації чи ліквідації. Майно реорганізованих чи ліквідованих санаторних шкіл (шкіл-інтернатів) використовується виключно для забезпечення здобуття дітьми та/або молоддю освіти, надання їм послуг у сфері соціального захисту, культури, спорту та/або охорони здоров’я, у тому числі на засадах державно-приватного партнерства.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала законопроект, який має унормувати діяльність вчителів-пенсіонерів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва