Повільне наповнення Держгеокадастру може негативно вплинути на земельну реформу

18:55, 1 июля 2020
Чимало даних про природоохоронні угіддя та землі навколо об’єктів культурної спадщини і досі знаходяться лише в паперовому вигляді.
Повільне наповнення Держгеокадастру може негативно вплинути на земельну реформу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прагнення авторів нинішньої земельної реформи повністю скасувати усі погодження землевпорядної документації наштовхується на недосконалість Держгеокадастру. До такого висновку прийшли члени Комітету з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні 1 липня, готуючи проєкт Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194) до другого читання.

Сьогодні, щоб отримати право на використання земельної ділянки, необхідно землевпорядну документацію погоджувати з органами земельних ресурсів, органами охорони довкілля та органами охорони культурної спадщини. Від цього можна відмовитись лише за умови наявності інформації про усі землі у Держгеокадастрі.  Інженеру-землевпоряднику буде легко побачити усі обмеження при складанні документації.

Проте наразі даної інформації немає, і в найближчій перспективі це питання також не буде вирішено. За словами заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів Ірини Ставчук, у цьому році у міністерства забрали усі кошти на відповідну роботу, тому дуже складно щось планувати.

«Сьогодні необхідна інформація знаходиться на рівні обласних департаментів охорони довкілля. Певну допомогу з наповнення Держгеокадастру фінансує Світовий Банк, але не дуже вірю, що за два роки можна завершити цю роботу», — зауважила заступник міністра.

Ще гірша ситуація з об’єктами культурної спадщини, яких близько 140 тисяч, які мають охоронну територію, і даних про які зовсім немає у Держгеокадастрі.

На думку голови комітету Миколи Сольського, щоб вирішити цю проблему доцільно все ж таки встановити часові рамки щодо внесення необхідної інформації. Встановлені терміни будуть зобов’язувати державні органи добиватися, щоб державний бюджет виділяв необхідні кошти, а також підтверджувати міжнародним партнерам серйозність наших намірів.

«Можливо, навіть на рівні окремого закону слід зазначити градацію земель і черговість внесення відомостей про них до Держгеокадастру», - підсумував Микола Сольський.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси