Депутати пропонують запровадити механізм реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги

14:40, 3 июля 2020
Законопроєктом визначається формула графіку погашення заборгованості та розмір щомісячного платежу.
Депутати пропонують запровадити механізм реструктуризації заборгованості за житлово-комунальні послуги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати від партії «Слуга народу» Олексій Кузнєцов, Руслан Горбенко, Костянтин Касай та інші зареєстрували законопроект № 3767 «Про реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги».

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття законопроєкту є впровадження єдиного механізму реструктуризації заборгованості з житлово-комунальних послуг.

Реструктуризація тільки за договором

Зокрема, зазначається, що заборгованість за комунальні послуги, яка склалася перед надавачами,  реструктурується залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації.

Також документом встановлюється, що для реструктуризації заборгованості громадяни повинні будуть укласти  з підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктурованої заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги.

Розмір щомісячного платежу реструкторованої заборгованості складає 15 % середньомісячного сукупного доходу домогосподарства. За умови, якщо доходів громадян, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості,  не вистачить на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується до повного її погашення.

На громадян, які уклали договір про реструктуризації заборгованості, поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.

Окрім цього, пропонується встановити, що пеня за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги в розмірі, визначеному в договорі про реструктуризацію заборгованості, нараховується за кожний день прострочення, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу, за умови відсутності заборгованості з виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо.

Однак  цей порядок не поширюється на громадян, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості та вчасно здійснюють її погашення і оплату поточних платежів.

Формула графіку погашення заборгованості та розмір щомісячного платежу

Графік погашення заборгованості та розмір щомісячного платежу розраховується за такою формулою:

                    

де:

Зс- загальна сума заборгованості домогосподарства за житлово-комунальні послуги;

Сд – середньомісячний сукупний доход домогосподарства;

Бх  –  заборгованість за житлово-комунальні послуги перед певним постачальником, де Х - це умовний порядковий номер постачальника в залежності від кількості постачальників житлово-комунальних послуг, перед якими виникла заборгованість у певного домогосподарства (наприклад Б1 – постачальник теплової енергії, Б2 – постачальник електроенергії  тощо);

Км – кількість місяців для погашення заборгованості;

Пх – розмір щомісячного платежу згідно з графіком реструктуризації заборгованості певному постачальнику (наприклад, П1 – постачальник теплової енергії, П2 – постачальник електроенергії тощо).

Контроль за правильністю реструктуризації

Окрім цього, в прикінцевих та перехідних положення законопроєкту  пропонується органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування створити місцеві постійно діючі комісії з реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Контроль за правильністю реструктуризації заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг пропонується покласти на місцеві постійно діючі комісії з реструктуризації цієї заборгованості.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про зміни в наданні ЖК послуг: проєкт закону прийнято за основу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва