Ректори просять скасувати ЗНО для випускників коледжів

18:43, 8 июля 2020
Ректори наполягають на збільшенні фінансування ЗВО, зменшенні вартості навчання, однак у Верховній Раді проти.
Ректори просять скасувати ЗНО для випускників коледжів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відбулося засідання ректорів закладів вищої освіти України (ЗВО). Як повідомив на своїй сторінці у Facebook колишній КВНщик, шоумен, а тепер депутат від «Слуги народу», член комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук, представники Ради ректорів Київського вузівського центру і голови Ради ректорів ЗВО міста Одеси, Львова, Запоріжжя, Житомира, Дніпра, Полтави рекомендували Міністерству освіти і науки (МОН) розглянути такі питання щодо доцільності:

  1. Вступу на базі молодшого спеціаліста (закінчивши коледж, технікум тощо) без складання Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).
  2. Вступу до магістратури за Єдиним вступним іспитом (ЄВІ) з іноземної мови та Єдиним фаховим вступним випробуванням.
  3. Відновлення фінансування рішенням Уряду в розмірах, які були затверджені в бюджеті на 2020 рік, таких напрямів:
  • підтримка наукових досліджень у ЗВО – додати 350 млн грн.
  • на капітальні видатки ЗВО – додати 250 млн грн.
  1. Запровадження індикативної собівартості навчання (мінімальну ціну контрактного навчання).
  2. Необхідності внесення змін у формульному розподілі фінансування закладів вищої освіти.

У свою чергу Роман Грищук відзначив, що «відновлення фінансування - 350 мільйонів на наукові дослідження і 250 мільйонів на капітальні видатки».

«Ці дві статті були перерозподілені на фонд боротьби з коронавірусом. Підтримую тут ректорів, зараз уряд має розглянути повернення фінансування університетів. Але наголошую на тому, що механізм фінансування має бути прозорим і справедливим», - написав народний депутат.

Він розкритикував пропозицію ректорів скасувати ЗНО для випускників коледжів та технікумів:

«ЗНО - це інструмент справедливого вступу до університету, незалежно від матеріальних статків і вміння домовитися. ЗНО дало можливість дітям з небагатих сімей і без зв'язків вступати до найпрестижніших університетів. Донедавна після коледжів можна було вступати на 1 скорочений курс і 2 курс без ЗНО, як і до магістратури. Це був корупційний ризик і хитра шпарина для тих, хто не хоче складати ЗНО, ми її прибрали, так і має залишатися», - вважає депутат.

Дуже дивна позиція, враховуючи те, що, наприклад, вступники з ОРДЛО та Криму матимуть право на вступ без ЗНО. ЦЕ виглядає як дискримінація.

Також депутат повідомив, що цього року університети фінансуються за формульним принципом.

«Це дуже важлива реформа, завдяки якій найкращі отримали більше - 94 університети цього року отримали 100-120% від минулорічного бюджету. У тому числі університети на моєму окрузі: НАУ і КПІ. Ректори тепер знають, від яких показників залежить їхнє фінансування, над чим треба працювати - наукова робота, отримання грантів на дослідження. Пізніше серед індикаторів також буде працевлаштування студентів, яке вираховуватиметься автоматично. Раніше, нагадаю, рівень фінансування залежав від вміння ректора домовитися з МОН», - написав представник «Слуги народу».

За словами депутата, перегляд запровадження індикативної вартості навчання є «атидержавницькою позицією».

«Нагадую, що держава платить за навчання студента в середньому 43 тисячі гривень. Вартість же для контрактників університети навмисно значно занижують. Університетам треба конкурувати якістю навчання, а не заниженими до абсурду цінами, а потім скаржитися на нестачу коштів. Індикативна вартість навчання означає, що вартість навчання для контрактника не може бути менше 60% від того, що держава платить за навчання студента. Основне. Для того, щоб внести зміни, про які просять ректори, необхідно змінювати закон», - написав Грищук і додав, що він «виступатиме різко проти таких змін, якщо вони зайдуть в комітет на розгляд».

При цьому деякі депутати і чиновники виступали і виступають за різке зменшення бюджетних місць у ЗВО.

Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала основні нарікання студентів-правників на тести

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва