Парламентарі пропонують врегулювати трудові відносини присяжних

17:52, 28 июля 2020
Час виконання присяжним обов’язків має зараховуватися до всіх видів трудового стажу, а для осіб, які отримують пенсію та соціальну допомогу, таке зарахування відбувається за бажанням: законопроект.
Парламентарі пропонують врегулювати трудові відносини присяжних
espreso.tv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті парламенту оприлюднено текст законопроекту про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо законодавчого врегулювання трудових відносин присяжних суду № 3924 від 22.07.2020.

Як зазначають автори, серед яких і голова «соціального» Комітету ВР Галина Третьякова, Закон «Про судоустрій і статус суддів» урегульовує лише окремі питання трудових відносин осіб, яких включено до списку присяжних, не визначаючи їхнього статусу як суб’єкта трудових правовідносин та порядку застосування до них трудового законодавства.

Значна кількість осіб, що була обрана до списку присяжних, є непрацюючими пенсіонерами або особами, що отримують державну соціальну допомогу, а їхня участь у якості присяжних позбавляє права на отримання повного обсягу державної соціальної допомоги непрацюючим та перерахунок пенсії пенсіонерам.

Саме тому положення ст. 68 Закону «Про судоустрій і статус суддів» потребує уточнення для врегулювання зазначеної проблеми.

З метою врегулювання проблеми віднесення непрацюючих осіб у списку присяжних до працевлаштованих, що призводить до втрати права на отримання повного обсягу державної соціальної допомоги непрацюючим та права таким пенсіонерам на перерахунок пенсії, запропоновано уточнити ч. 2 ст. 68 положенням, що час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу, а для  осіб, які отримують пенсійні виплати та державну соціальну допомогу, таке зарахування відбувається за їхнім бажанням.

«Згідно з положенням ч. 1 ст. 64 цього Закону для затвердження списку присяжних територіальне управління Державної судової адміністрації  звертається з поданням до відповідних місцевих рад, які формують і затверджують у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які постійно проживають на територіях, на які поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, відповідають вимогам статті 65 цього Закону й дали згоду бути присяжними.

Відповідно до ч. 2 ст. 64 цього Закону список присяжних для розгляду господарських справ затверджується в порядку, визначеному законом, з числа осіб, які відповідають вимогам статті 65 цього Закону й дали згоду бути присяжними.

Список присяжних формується й затверджується місцевими радами, але робота присяжних, згідно зі сформованими та затвердженими списками, не може бути віднесена до роботи за жодною із існуючих форм трудового договору, передбачених чинним законодавством України.

При цьому укладання з присяжним трудового договору або зарахування його до штату суду законодавчо не передбачено, як і не передбачено й внесення до трудової книжки періодів діяльності присяжних у суді.

Відповідно до ч. 1 ст. 68 цього Закону присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована, виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

Відсутність конкретизації, що положення ст. 68 стосується лише осіб, що мають основне місце роботи, тягне за собою віднесення непрацюючих осіб до працевлаштованих.

Віднесення непрацюючих осіб, яких внесено до списку присяжних, до працевлаштованих призводить до ситуації, коли непрацюючий присяжний, що отримав винагороду навіть за одну годину участі в судових засіданнях за рік, втрачає право на отримання повного обсягу державної соціальної допомоги непрацюючим та пенсіонерам, що передбачено чинним законодавством, а також на перерахунок пенсії з урахуванням нового прожиткового мінімуму для обчислення мінімального розміру або доплати пенсіонерам, що отримали винагороду як присяжні, не можливий», - вказують автори.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області