До надання правової допомоги валютним позичальникам іпотечних кредитів готують систему БПД

16:19, 29 июля 2020
Для адвокатів системи надання безоплатної правової допомоги розробили спеціальну методичку.
До надання правової допомоги валютним позичальникам іпотечних кредитів готують систему БПД
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фахівцями Національної асоціації арбітражних керуючих України та працівниками Міністерства юстиції України, за фінансової підтримки міжнародних партнерів, створено методичний посібник «Правові засади відновлення платоспроможності фізичних осіб», який днями був презентований.

Він розрахований на адвокатів системи Безоплатної правової допомоги, що діє при Міністерстві юстиції України, і знайомить їх із покроковим алгоритмом роботи та методологією надання консультацій та роз’яснень фізичним особам, які потрапили у боргову скруту.

Серед авторів методичних рекомендацій та практичних вказівок до процедури банкрутства фізичних осіб називають відомих у галузі правників та експертів - Олену Беляневич, Олега Підцерковного, Ольгу Бакалінську, Любов Лукашук, Марека Поржицкі, Олександра Черних.

Варто зазначити, що в Україні багато років не можуть розв’язати проблему, що виникла внаслідок валютного кредитування купівлі житла, яке свого часу широко практикували банківські установи, і яке через економічну кризу та різкий обвал курсу національної валюти призвело до появи тисяч неплатоспроможних боржників.

Із жовтня 2019 року запрацював Кодекс із процедур банкрутства, який вперше у вітчизняній історії запроваджує механізми розв’язання питань щодо неплатоспроможності фізичних осіб. Проте, брак знань і судової практики поки що не викликали до нього масового інтересу.

Таким чином, в системі Безоплатної правової допомоги буде проведений ряд семінарів, на яких адвокатів ознайомлять із наступними темами:

  • Загальні рекомендації щодо надання консультацій з питань банкрутства фізичних осіб;
  • Відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичних осіб;
  • Реструктуризація боргів боржника  ̶  фізичної особи;
  • Процедура погашення боргів боржника  ̶  фізичної особи;
  • Закриття провадження у справі про банкрутство   ̶  фізичної особи.

Після цього центри системи БПД зможуть надавати громадянам безоплатну правову консультацію, як реструктурувати їх борг та уникнути ситуації, коли в них можуть стягнути іпотечне житло.

До речі, перевагами процедур банкрутства можуть скористатися не тільки колишні валютні позичальники, але й внутрішньо переміщені особи, яких станом на сьогодні, згідно з даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, в Україні зареєстровано близько 1 млн 400 тис. осіб.

За твердженням експертів, велика кількість зазначених осіб є потенційними банкрутами. Адже, незважаючи на понесені ними матеріальні втрати, у них залишаються кредитні та інші зобов’язання.

Мораторій на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов’язаннями та заходи щодо збереження майна, що знаходиться в іпотеці, передбачені відповідно ст. 2, 9 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», не вирішують проблем збільшення сум заборгованості внутрішньо переміщених осіб за зобов’язаннями.

Якщо ж, вважають експерти, із можливостями реалізації прав, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства, таки достукаються до громадян-боржників, то у них з’являться законні підстави для:

звільнення від надмірної заборгованості (надання можливості почати з нуля (freshstart);
відсутності дискримінації (надання особам, які пройшли процедуру банкрутства, такого ж правового режиму після банкрутства, як і іншим громадянам);
запобігання надмірній заборгованості в майбутньому.

І це буде такий собі маленький крок у реанімації фінансового ринку країни.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва