Посвідчення справжності підпису на довіреності на Сейшельских островах: Мін’юст звернув увагу реєстраторів

14:15, 31 июля 2020
В Офісі протидії рейдерству Мін’юсту розповіли, як підроблена довіреність із апостилем Сейшельських островів ледь не коштувала кільком компаніям бізнесу в Україні.
Посвідчення справжності підпису на довіреності на Сейшельских островах: Мін’юст звернув увагу реєстраторів
Фото: booking.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс протидії рейдерству Мін'юста звернув увагу державних реєстраторів на випадки підробки документів, виданих і посвідчених в іноземних державах.

«Білосніжний оксамитовий пісок, лагідне лазурове море, колисковий шепіт тропічних дерев, милі оку сонячні переливи на хвилях — опинитися в такому пейзажі - мрія багатьох із нас, особливо у період літніх відпусток.

Утім, у нашій історії такий краєвид став декораціями для рейдерської атаки на бізнес, реалізованої шляхом проведення незаконних реєстраційних дій.

Ми розпочинаємо нову рубрику — «Історія одного кейсу», в якій будемо знайомити зі знаковими скаргами на рішення державних реєстраторів, розглянутими в Офісі протидії рейдерству.

Наша перша історія про те, як підроблена довіреність із апостилем Сейшельських островів ледь не коштувала кільком компаніям бізнесу в Україні.

А починалося все так. Бізнес декількох юридичних осіб, які володіють великою кількістю нерухомості на території України, потрапив в поле зору шахраїв, які розробили злочинну схему отримання доступу до розпорядження майном компаній шляхом незаконних реєстраційних дій.

Для цього замовники рейдерської атаки підробили документи, зокрема довіреність на представництво інтересів учасника товариства-нерезидента на території України, справжність підпису на якій засвідчувалася на Сейшельских островах. Цей документ і ввів у оману українського нотаріуса, який визнав довіреність на представництво належним документом. Після цього новоспечена довірена особа здійснила відчуження майна компаній на користь третіх осіб, попередньо змінивши керівництво фірми.

У ході аналізу відповідного реєстраційного кейсу на засіданні Колегії Мін’юсту з розгляду скарг у сфері державної реєстрації було виявлено низку порушень вимог законодавства, допущених державним реєстратором, зокрема невідповідність найменування юридичної особи, вказаної в поданих для державної реєстрації документах, інформації, що міститься в Єдиному державному реєстрі. Саме така розбіжність у назві компанії стала підставою для скасування незаконних реєстраційних дій Міністерством юстиції України, що і дозволило ефективно захистити корпоративні права юридичних осіб, адже встановлювати факт підробки документів, які подають для державної реєстрації, Колегія не може, це сфера компетенції правоохоронних органів.

Після звернення потерпілих до Офісу протидії рейдерству це зухвале захоплення бізнесу було зупинено. Представники Колегії Міністерства юстиції України спрацювали оперативно і злагоджено із працівниками правоохоронної системи, які, власне, і мали встановити факт підробки документів. Відповідний реєстраційний кейс на Колегії розглядався два дні, зрештою, незаконні реєстраційні дії були скасовані. А вже на другий день розгляду скарги до Офісу прийшли правоохоронці і вручили особам, яких підозрюють у причетності до незаконних оборудок із даними державних реєстрів, повістки на допит, а згодом — і повідомлення про підозру в рамках розпочатого кримінального провадження.

Звертаємо увагу на те, що останнім часом у сфері державної реєстрації бізнесу почастішали випадки підробки документів, виданих і посвідчених в іноземних державах. Тому вчергове наголошуємо: у своїй роботі державні реєстратори мають керуватися не тільки законодавчими нормами, але й здоровим глуздом, і не проводити сумнівні реєстраційні дії.

При цьому не слід забувати про імперативну норму — приписи частини 1 статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», якими передбачено: якщо під час прийому документів для державної реєстрації або проведення реєстраційних дій у державного реєстратора виникає сумнів щодо справжності поданих документів, він негайно  повідомляє про це відповідні правоохоронні органи для вжиття необхідних заходів.

Представники Офісу протидії рейдерству також радять державним реєстраторам використовувати іноземні інформаційні ресурси, які знаходяться у відкритому доступі і дають змогу перевірити відповідні документи», - зазначив Офіс.

Також там опублікували окремі корисні посилання, які можуть стати в нагоді реєстраторам при перевірці документів, зокрема апостилів, в деяких країнах:

Австралія
Бельгія
Велика Британія
Домініканська Республіка
Індія
Іспанія
Китай
Нова Зеландія
Сполучені Штати Америки (окремі штати):
Каліфорнія
Нью-Йорк 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду