Судья рассказал, как столкнулся с COVID-19

18:22, 17 августа 2020
Судья Хозяйственного суда Одесской области, получивший положительный тест на COVID-19, рассказал о своих впечатлениях.
Судья рассказал, как столкнулся с COVID-19
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судья Хозяйственного суда Одесской области Юрий Шаратов поделился собственными впечатлениями от столкновения с коронавирусом, а также попросил коллег не относиться беспечно к мерам предосторожности.

В частности, он отметил, что многие вещи, в том числе ПЦР-тест, в ситуации с COVID-19 приходится делать за собственные средства.

 «Доброго часу доби!

Вирішив написати цей пост, оскільки останнім часом з подивом бачу в своїй стрічці висловлення колег юристів про те, що шкідливий вплив від коронавірусної інфекції (COVID-19, SARS-CoV-2) значно перебільшений, зокрема через дії влади та надмірну увагу ЗМІ.
Як приклад і «ковток свіжого повітря», порівняно із Києвом та іншими містами, наводиться Одеса, де люди у більшості ходять без масок, проводяться концерти, фестивалі, працюють переповнені нічні клуби. Все майже як до карантину.

Одразу зазначу, я не лікар, тому пост не про медицину, а про соціальну відповідальність та наслідки.

Ділюся власним досвідом.
Наприкінці липня, під час судових засідань мені стало зле. У той же день звернувся до сімейного лікаря, через симптом підвищеного артеріального тиску був поставлений попередній діагноз – гіпертонічний криз. Із цим діагнозом пішов на лікарняний. Однак вже ввечері з’явилася висока температура (лихоманка) з усіма неприємними відчуттями у таких випадках. Вже вранці наступного дня були здані усі аналізи, зокрема й для дослідження методом ПЛР. До відома, один тест ПЛР в Одесі коштує 1 800,00–2 000,00 грн.

Результати тесту ПЛР зазвичай приходять через 3-4 дні. Я чекав чотири, і отримав їх у неробочий день – неділю. Тест був позитивний.
Одразу повідомив керівництво обох судів, які знаходяться в нашій будівлі, та колег у робочому чаті.

Реакція нашої адміністрації була миттєвою, пресслужбою у той самий день опубліковано відповідні повідомлення на сайті «Судова влада України» та сторінці у фейсбуці.

Система державного санітарно-епідеміологічного нагляду працює, але трошки пробуксовує. Було проведено епідеміологічне розслідування цієї ситуації та присвоєно їй відповідний номер.
В середу у всіх приміщеннях адміністративної будівлі, де розташовані Господарський суд Одеської області та Південно-західний апеляційний господарський суд, Одеським обласним лабораторним центром МОЗ України була проведена повна санітарна дезінфекція.
Тобто в обох судах не відбулися призначені на цей день судові засідання.

Епідеміологами було встановлено коло контактних осіб, і, як наслідок, члени моєї сім’ї, колега-суддя, з яким у нас спільна приймальня, наші помічники і секретарі та члени їх сімей пішли на двотижневу самоізоляцію.
Отже, на два тижні було також зупинено й роботу сектору іншого судді, і раніше призначені справи ним фактично не розглядались. Окрім того, члени наших родин були відірвані від звичайних занять.

Держава ніби гарантує безкоштовний тест ПЛР для контактних осіб, встановлених епідеміологічним розслідуванням. За епідномером сімейним лікарем подаються відповідні дані, і спеціальна медична бригада повинна приїхати та зробити його в домашніх умовах. Однак за три тижні ця бригада доїхала лише до секретаря та помічника мого колеги. Решті довелося робити тест ПЛР за свій кошт для того, щоб закрити лікарняний у зв’язку із самоізоляцією.

Щодо лікування.
Якщо ви уявляєте собі лікарню на кшталт Принстон-Плейнсборо, така можливість для лікування в Одесі дійсно є, в одній приватній лікарні, де є інфекційне відділення. Однак доба перебування там, без Ґреґорі Хауса, у звичайній палаті коштує 8 000,00 грн, а в палаті інтенсивної терапії – 13 000,00 грн. Порахуйте самі, скільки буде коштувати мінімальне лікування протягом 10 днів, або ж потрібне – 14.

Отже, якщо з певних причин ви не готові віддати за лікування кілька тисяч доларів, ваш шлях до державних або комунальних установ.
В умовах Одеси, для громадян з місцевою реєстрацією, це Міська клінічна інфекційна лікарня (вул. Пастера, 5/7) або ж резервні комунальні лікарні, підготовлені до другої хвилі. Під постом буде невеличкий фотозвіт.

Пам’ятаючи про те, що у цій лікарні було побудовано новий корпус 10-го відділення, я чомусь собі так і гадав, що потраплю саме до нього.

Але не так сталося, як гадалося. У десятому відділенні усі новенькі бокси виявились зайнятими. І мене провели повз нього до історичної будівлі Валіховського корпусу в чотирнадцяте відділення.

На території лікарні працює кабінет комп'ютерної томографії. КТ органів грудної порожнини коштує 1 000,00 грн. Якщо у вас немає грошей, то безкоштовно зроблять рентген.
В усіх, хто був у черзі переді мною на КТ, був один той самий діагноз, що й в мене – двостороння полісегментарна пневмонія.

Умови в 14-му відділенні дійсно спартанські. Перша палата, до якої я потрапив, розрахована на 10 осіб, я був дев’ятим. Пізніше трохи пощастило, пацієнтів з підозрою на хворобу перевели до іншого відділення, а мене до чотирьохмісної палати. Туалети загального користування на поверсі.

Приємно здивувало, що усі ліки, необхідні за протоколом, були в наявності та безкоштовні, зокрема витратні матеріали, шприці, крапильниці тощо. Якщо вам щось потрібно додатково, наприклад, ліки чи мінеральна вода, медперсонал за першою вимогою сходить до аптеки. Також добре організоване й харчування. Їжу привозять у спеціальних пластикових контейнерах, а у відділенні лише підігрівають. Вона нормальна, але через антибіотики будь-які харчові продукти набувають дуже специфічного смаку.

Окрім того, безкоштовно роблять ПЛР-тести, адже умовою виписки є отримання двох підряд негативних результатів. Особисто мені зробили 5 таких тестів, і це дуже добре, оскільки, як визнає МОЗ України, до 20-25% результатів ПЛР-досліджень на коронавірус можуть бути помилково негативними.

Це відділення виключно для чоловіків. Більше ніж тридцять людей, які в ньому знаходилися, мали однакові симптоми та підтверджений ПЛР-тестуванням діагноз – ГРХ, COVID-19, спричинений коронавірусом SARS-CoV-2. Тобто жодний не хворів на ротавірусну інфекцію та не отруївся кавуном, як дехто пише.

Офіційна статистика МОЗ України, яка розповсюджується через вайбер та телеграм, не надає відомостей щодо кількості саме госпіталізованих людей. Тому для повної картини тим, хто цікавиться, раджу шукати в інтернеті інформацію саме щодо кількості людей у лікарнях вашого міста із цим захворюванням. Для прикладу зверніть увагу на цей ресурс.

Мені пощастило вдруге, коли виявилось, що, зовсім випадково, моїм лікарем став доктор медичних наук, професор Гайдей Віктор Романович. Дійсно, людина віддана своїй справі, професіонал, якому я дуже вдячний. Здивувався, побачивши його в неділю, а він сказав, що від своїх пацієнтів
не відмовляється.

Загалом процес лікування організований майже бездоганно, 14-те відділення працює як годинник, усі процедури та медичні маніпуляції за розкладом. Вважаю, що це завдяки зусиллям завідуючого відділенням Костенка Сергія Олександровича та старшої медичної сестри Тетяни Миколаївни (прізвище, на жаль, мені не відомо), яким я також дуже вдячний.

Окремо слід зазначити, що медичний персонал кожного дня дуже ризикує, опікуючись нашим здоров’ям. З прикрістю дізнався, що одна з працівниць відділення також захворіла на COVID-19.

Хочу подякувати своїм друзям та усім колегам, які дзвонили, писали та пропонували допомогу. Іноді важко було лікуватись, бо був потрібен час усім відповісти) Ваші слова підтримки дуже важливі!

Підсумовуючи.

У кожній дії (бездіяльності) завжди є наслідки.

Хвороба однієї людини, навіть безсимптомна, може стати причиною ланцюга подій, які призведуть до негативних наслідків для необмеженого кола осіб.
Ви готові викреслити зі свого життя один місяць? Готові погіршити якість життя своїх близьких та знайомих? До поглядів косим оком у ваш та їх бік? (Люди завжди люди, їм лячно). Якщо ні, то, будь ласка, дотримуйтесь нескладних рекомендацій МОЗ України.

Здоров’я всім!».

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва