Для чого потрібні бюро та об’єднання: приватні виконавці губляться в думках

14:59, 21 августа 2020
Проект нового закону, що дозволяє приватним виконавцям створювати різні організаційні форми для здійснення діяльності, не дає чітку відповідь.
Для чого потрібні бюро та об’єднання: приватні виконавці губляться в думках
procherk.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пакет законопроектів, спрямованих на системну реформу інституту виконання судових рішень в Україні, внесений наприкінці червня до Верховної Ради, професійна спільнота приватних виконавців, яка хоч і взяла активну участь у його розробці, намагається ще раз проглянути з практичної точки зору. Результатами діляться як на особистих сторінках, так і у групах, створених у соціальних мережах.

Особлива увага приділяється новелам, зокрема, можливості створювати юридичні особи у формі Бюро приватного виконавця та Об’єднання приватних виконавців. Виявилося, що у цьому питанні є «білі плями».

Об’єднання дають змогу кожному професіоналу зосередитися на тому, що у нього виходить найкраще, та дозволяють чітко розмежувати зони відповідальності, - вважає приватний виконавець, експерт у сфері виконання судових рішень Віталій Чепурний.

«Є приватні виконавці, які постійно з’являються в інформаційному полі, зайняті перемовинами з клієнтами та «продажем» своєї експертизи. Немало таких колег, яких публічність взагалі не цікавить. Вони стараються якомога рідше брати участь в організаційних моментах, щоб повністю зануритись у робочі процеси. Така синергія, у якій кожен не кидається на все підряд, а робить те, де приносить найбільшу користь, є оптимальною для обидвох сторін: клієнти отримують ефективний результат, а приватні виконавці - задоволення від роботи та заробіток», - пояснює він.

Звичайно, переконаний експерт, щоб таке об’єднання було результативним і для приватних виконавців і для клієнтів, над цим треба працювати - брати приклад адвокатських об’єднань, досвід іноземних держав тощо.

З необхідністю існування професійних об’єднань погоджується і заступник голови Ради приватних виконавців України Олександр Сивокозов, який, до речі, сам є членом професійного об’єднання у вигляді громадської організації.

За його словами, сьогодні подібні об’єднання – це такий собі клуб друзів, побратимів, соратників, однодумців тощо. Це і допомога, і, в той же час, відповідальність за спільноту. А з ухваленням нового закону про виконавче провадження, на думку Олександра Сивокозова, це більше буде конкуренція сервісів, а також можливість вибору оподаткування та форм страхування відповідальності.

Не так оптимістично сприймає новели про професійні об’єднання голова ГО «Агентство з питань виконання рішень» Володимир Боєру. Поділяючи думку щодо зручності розподілу функціоналу в них, відповідно до професійних навичок різних виконавців, він все одно не розуміє, в чому сенс цих утворень. Адже, приватні виконавці не можуть перебувати у трудових правовідносинах з такою юридичною особою, не можуть отримувати заробітну плату від них, бо це порушення закону.

«Як формуватиметься дохід об'єднання? Винагорода у виконавчому провадженні не може виконавцем стягуватися на користь третьої особи», - зауважує він.

На жаль, наголошує представник професійної спільноти, нинішні об’єднання у вигляді громадських організацій не можуть слугувати за приклад – такі ГО не беруть участі у процесі виконавчого провадження. А от запропоновані законодавцем об'єднання у вигляді юридичної особи мали би стати суб'єктами виконання (на кшталт відділів ДВС), у штаті яких будуть працівники - виконавці.

«Тоді винагорода мала би стягуватись на користь юридичної особи, витрати виконавчого провадження і витрати діяльності неслися би такою юридичною особою, звідси і оподатковувався би прибуток цієї юридичної особи. Але! Все це неможливо, оскільки в закони не внесено відповідних змін. Відповідно, поява пустопорожнього поняття «об'єднання приватних виконавців» у мене викликає здивування», - вважає Володимир Боєру.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде