Депутати хочуть надати прокурорам нові повноваження та змінити державне обвинувачення на публічне

13:53, 27 августа 2020
В Раді зареєстрований законопроект, покликаний усунути проблеми з реалізацією функцій прокуратури в кримінальному процесі.
Депутати хочуть надати прокурорам нові повноваження та змінити державне обвинувачення на публічне
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати хочуть удосконалити функції прокуратури за рахунок внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України. Для цього в Раду внесений проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у частині забезпечення реалізації функцій прокуратури» (реєстр. № 3009а від 26.08.2020).

Його авторами є група депутатів – членів Комітету з питань правоохоронної діяльності. Цей же Комітет визначений головним при розгляді цього законопроекту.

На думку нардепів, існує необхідність приведення процесуальних повноважень прокурора у КПК України у відповідність до положень Конституції України для забезпечення належного виконання завдань органів прокуратури.

Їм (депутатам) доводиться визнати, що без ухвалення відповідних змін діяльність прокуратури з реалізації функцій, зміст яких не визначено, межуватиме з порушенням приписів ч. 2 ст. 19 Конституції України (органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України).

Цілі і завдання законопроекту

Законопроектом вносяться зміни до низки статей КПК України, якими:

1) Надається визначення поняттям “публічне обвинувачення”, “організація досудового розслідування”, “процесуальне керівництво досудовим розслідуванням” та способи реалізації відповідних функцій (зміни до ст. 1, 36, 37 КПК України).

Відтепер, ці функції будуть чітко розмежовані. Під організацією досудового розслідування розумітиметься процесуальна діяльність прокурора, пов’язана із виконанням ним як керівником органу прокуратури та прокурором вищого рівня передбачених цим Кодексом повноважень, а під процесуальним керівництвом досудовим розслідуванням – процесуальна діяльність прокурора, пов’язана із виконанням ним повноважень процесуального керівника, передбачених цим Кодексом, у конкретному кримінальному провадженні, спрямована на забезпечення ефективного досудового розслідування.

 «Державне» обвинувачення змінюється на «публічне».

 Поняття «кримінальне провадження» доповнять виконанням судових рішень.

 Прокурор отримає повноваження:

1) вносити клопотання для вирішення питань, пов’язаних із виконанням вироку;

2) брати участь у судовому засіданні щодо вирішення питань, пов’язаних із виконанням вироку;

3) оскаржувати ухвали суду щодо питань, пов’язаних із виконанням вироку;

4) брати участь у судовому засіданні щодо вирішення питань про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру;

5) брати участь у судовому засіданні щодо вирішення питань про застосування до засуджених акта амністії;

6) брати участь у судовому провадженні з перегляду судових рішень вищезазначених категорій;

7) здійснювати реалізацію інших повноважень, визначених законодавством під час кримінального провадження, на стадії виконання судових рішень.

Під заявою, повідомленням про кримінальне правопорушення будуть розуміти усне чи письмове звернення фізичних або юридичних осіб, службових (посадових) осіб органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, що містить достатні дані про обставини, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

 2) Розкриваються повноваження прокурора на стадії судового провадження, виконання судових рішень, у сфері міжнародного співробітництва (зміни до ст. 36 КПК України).

 3) Розкриваються повноваження старшого групи прокурорів (зміни до ст. 37 КПК України).

 4) Конкретизується, що слід вважати заявами та повідомленнями про злочин (зміни до ст. 214 КПК України).

 5) Врегульовується процесуальний статус особи, стосовно якої органом досудового розслідування зібрано достатньо доказів причетності до вчинення злочину, однак ця особа померла до оголошення їй про підозру (зміни до ст. 42, 62, 278, 284 КПК України).

 6) Забороняється беззастережне закриття фактових проваджень у разі спливу строку їх розслідування (зміни до ст. 284 КПК України).

 7) Унормовується питання наявності правових підстав для знаходження особи у місцях позбавлення волі, щодо якої вирок скасовано касаційним судом та направлено справу на новий розгляд до обрання запобіжного заходу (зміни до ст. 176, 183-1, 184, 186, 436, 439, 439-1, 442, 443 КПК України).

 Кодекс доповнюється новим тимчасовим запобіжним заходом під назвою «допровадження обвинуваченого під вартою до відповідного суду».

 Керівник органу досудового розслідування отримає право передавати кримінальне провадження від одного слідчого іншому.

 Раніше депутат прокоментував для «Судово-юридичної газети», як планується впроваджувати ЄСІТС та електронну медіацію.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді