Верховна Рада розгляне законопроект щодо утворення нових РДА

18:32, 31 августа 2020
Ухвалення цього проекту необхідне для законодавчого закріплення процесу створення та ліквідації РЦА у зв’язку із укрупненням районів.
Верховна Рада розгляне законопроект щодо утворення нових РДА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Основні положення

1 вересня Верховна Рада розгляне законопроєкт № 3975 щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів. Перш за все, варто відзначити, що законопроєктом передбачено, що утворювати та ліквідовувати РЦА буде Кабінет Міністрів. Також проєкт передбачає доповнення підстав для припинення повноважень голови адміністрації – у зв’язку із ліквідацією РДА.

Також відповідно до вимог законопроєкту, на уряд буде покладено два ключових обов’язки, виконання яких є принциповим для завершення процесу укрупнення районів у рамках децентралізації:

  1. Протягом двох місяців з дня набрання чинності цим законом затвердити документ, яким буде встановлено порядок створення та ліквідації РДА, в якому також буде передбачено критерії щодо правонаступництва прав та зобов’язань юросіб, що були ліквідовані (реорганізовані).
  2. Протягом 6 місяців закінчити процес реорганізації та ліквідації існуючих РДА, а також забезпечити безперервність подальшої діяльності 136 новоутворених адміністрацій (крім тих, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях).

Судова система за бортом реформи

Питання про те, як організувати роботу судів у зв’язку із укрупненням районів та реорганізацією районів та РДА, на сьогоднішній день, за великим рахунком, без відповіді. Законопроєктом  № 3975 передбачено, що судовий устрій залишається незмінним до ухвалення відповідного закону. Ухвалення цього закону має статися не пізніше 1 січня 2022 року.

Найбільш очевидною проблемою, яка може виникнути із цієї ситуації – погана комунікація з населенням. Зокрема, РСУ розсилала листи до місцевих судів, у яких зазначала, що процес децентралізації, взагалі, не вплине не роботу судів. Тож, зараз цілком імовірна ситуація, коли люди будуть їхати шукати суд у своєму новому райцентрі, а після ухвалення відповідного законопроєкту – шукатимуть суди там, де їх вже не буде.

Із власне юридичної точки зору можна говорити про можливі випадки, коли старий район розділять між декількома новими і до ухвалення «судового» закону суд буде вимушений здійснювати правосуддя між районами. Вже не говорячи про те, що чинним законодавством передбачено один суд на район, а тепер їх буде більше.

Втім, можна припустити, що суди у законопроєкті № 3975 не стали чіпати, тому що зараз не дуже ясно, як саме зміниться життя нових районів. Зокрема, потрібно зрозуміти, скільки судів потрібно в кожному районі, адже вони різні, як за кількістю населення, так і за щільністю його проживання. Десь район густо і щільно населений, десь від певних населених пунктів районний центр знаходиться на відстані 100+ км. Отож, імовірніше за все, статус-кво планують використати для збору даних про те, як у подальшому зміниться життя районів, аби потім на підставі цих даних оптимізувати судову мережу.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде