Рада внесла зміни до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність»: що чекати аспірантам та науковцям

17:25, 3 сентября 2020
Проект закону був зареєстрований у Верховній Раді ще у 2016 році.
Рада внесла зміни  до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність»: що чекати аспірантам та науковцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 вересня Верховна Рада схвалила законопроект № 0898  «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо уточнення деяких положень». Проект закону був зареєстрований у Верховній Раді ще у 2016 році.

Чого тепер чекати науковцям

Зокрема вносяться такі зміни до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»:

Вводяться поняття:

«докторант – вчений, який проходить підготовку в докторантурі наукової установи (закладу вищої освіти) для здобуття наукового ступеня доктора наук»;

«молодий вчений - вчений віком до 35 років включно, який має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня, або вчений віком до 40 років включно, який має науковий ступінь доктора наук».

Вчена (наукова, науково-технічна, технічна) рада наукової установи є колегіальним органом управління науковою і науково-технічною діяльністю наукової установи в частині виключних повноважень та виконує консультативно-дорадчі функції щодо інших питань наукової і науково-технічної діяльності наукової установи.

Передбачаються зміни в роботі. У разі неможливості забезпечення проведення наукових досліджень наявними штатними працівниками за рішенням вченої (наукової, науково-технічної, технічної) ради державної наукової установи (закладу вищої освіти) вакантні посади наукових працівників цієї наукової установи (закладу вищої освіти) можуть заміщуватися науковими працівниками відповідної цим посадам кваліфікації за строковими трудовими договорами до проведення конкурсного заміщення цих посад, але не більше ніж на шість місяців.

Обрання членів-кореспондентів Національної академії наук (НАН) України здійснюється таємним голосуванням усіх дійсних членів (академіків) та членів-кореспондентів НАН. Академіків НАН обирають такі ж академіки.

Є у змінах і регламентація відрядження. Науковим відрядженням вважається відрядження наукового (науково-педагогічного) працівника, аспіранта, ад’юнкта, докторанта на певний строк для проведення наукової або науково-педагогічної роботи, участі в наукових конференціях, симпозіумах, семінарах, наукових школах, наукових експедиціях поза місцем його основної роботи (для аспірантів, ад’юнктів, докторантів - поза місцем навчання) за наявності запрошення сторони, що приймає, або направлення установи, в якій працює (навчається) вчений;

При цьому розмір їх стипендії визначається Постановою Кабінету Міністрів України.

Важливим є те, що відтепер здійснення вченими науково-педагогічної діяльності в закладах вищої освіти обсягом до 240 годин на навчальний рік не є роботою за сумісництвом і може здійснюватися з дозволу керівника наукової установи в робочий час із збереженням заробітної плати за основним місцем роботи. Тобто розширяється поле діяльності для сумісництва.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді