Депутати хочуть дозволити слідчим виходити за межі дозволеного під час обшуку

18:15, 3 сентября 2020
Слідчим і прокурорам пропонують надати право зламувати паролі на електронних пристроях, в тому числі — на тих, які не планувалося обшукувати.
Депутати хочуть дозволити слідчим виходити за межі дозволеного під час обшуку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати з комітету правоохоронної діяльності внесли на розгляд парламенту законопроєкт № 4003, метою якого зазначено підвищення ефективності боротьби із кіберзлочинністю. У пояснювальній записці депутати пояснюють, що запровадження пропонованих змін сприятиме відслідковуванню та попередженню кібератак, а також дозволить більш ефективно розслідувати інші злочини.

Зміни, передбачені у законопроєкті, стосуються Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу.

Зміни до КУпАП передбачають:

  • запровадження статті 185-14 – Покарання за невиконання законної постанови прокурора, слідчого про термінове збереження інформації, про тимчасовий доступ до терміново збереженої інформації;
  • розгляд справ за статтею 185-14 покладається на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди;
  • право про складання протоколу про адміністративне порушення за статтею 185-14 надається слідчому та прокурору.

Зміни до Кримінального процесуального кодексу передбачають можливість використання термінового збереження даних у ході досудового розслідування, а також регулюють особливості до електронної інформації під час обшуку.

Так, термінове збереження даних застосовується у разі, якщо у ході провадження з’являються обґрунтовані підстави вважати, що інформація, важлива для провадження, може бути змінена чи видалена. Постанову про термінове збереження інформації видає прокурор чи слідчий. Строк дії такої постанови не може перевищувати 90 днів. Втім, прокурор чи слідчий має право продовжити строк дії цієї постанови ще на 90 днів, але загалом не довше максимальних строків досудового розслідування, передбачених статтею 219 КПК.

Також варто відзначити, що постанова про термінове збереження інформації зобов’язує людину, яка є власником, володільцем чи утримувачем інформації, тримати в таємниці факт вручення та виконання такого розпорядження до часу припинення дії постанови.

Найбільш неоднозначна пропозиція, передбачена у законопроєкті, стосується обшуку. Так, крім того, що проєктом передбачено, що  слідчий чи прокурор матиме право застосовувати злам паролів на електронних пристроях, також депутати пропонують надати слідчому чи прокурору право проводити обшук електронних пристроїв «щодо яких є достатні підстави вважати, що інформація, що на них міститься, має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні». Тобто ухвалення такого рішення залежить лише від суб’єктивної думки слідчого чи прокурора щодо доцільності проведення обшуку пристрою.

Ниже наводимо пропоновані зміни до ст. 236 КПК:

Стаття 236. Виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

  1. Слідчий, прокурор під час проведення обшуку має право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, долати системи логічного захисту, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкрити, чи зняти системи логічного захисту або обшук здійснюється за відсутності осіб, зазначених у частині третій цієї статті.

Якщо під час обшуку слідчий, прокурор виявив або законним чином отримує доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, інформаційних (автоматизованих), телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем або невід’ємних частин цих систем, на які не поширюється дозвіл на проведення обшуку, але щодо яких є достатні підстави вважати, що інформація, що на них міститься, має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, прокурор, слідчий має право здійснити пошук, виявлення та фіксацію інформації, що на них міститься, на місці проведення обшуку.

Особи, які володіють інформацією про функціонування електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, інформаційних (автоматизованих), телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем або невід’ємних частин цих систем та застосовані щодо них заходи захисту, можуть повідомити про це слідчого, прокурора під час здійснення обшуку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва