Рада планує надати старт створенню Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції

12:24, 4 сентября 2020
Рада планує розглянути законопроект, яким захист викривачів корупції покладуть на безоплатну правову допомогу.
Рада планує надати старт створенню Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада включила в порядок денний законопроект № 3450 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів».  Законопроект розглянуть в першому читанні.

В цьому законопроекті міститься норма про повноваження НАЗК забезпечити ведення Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції.

В результаті створення Єдиного порталу повідомлень викривачів відпаде потреба для державних органів створювати окремий анонімний канал повідомлень про корупцію.

Якщо закон ухвалять, то подання повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень буде здійснюватися через відкритий для цілодобового доступу Єдиний портал повідомлень викривачів та спеціальні телефонні лінії.

Такі звернення попередньо розглядатимуть протягом 10 днів з дня внесення цієї інформації до Єдиного порталу повідомлень викривачів.

Згідно із законопроектом із ЦПК виключається право НАЗК звертатися до суду із до суду з позовом (заявою) в інтересах викривача, а також можливість залучати НАЗК третьою особою до справи в інтересах викривача у зв’язку з повідомленням ним або членом його сім’ї про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» іншою особою.

Аналогічні положення виключать з КАСУ.

НАЗК більше не буде забезпечувати правовий та інший захист викривачів, зазначену функцію покладуть на систему безоплатної правової допомоги.

Це пов’язано з наступним.

По-перше, працівники Національного агентства не є адвокатами, тому їх професійна готовність до представництва інтересів викривачів у судах є низькою

По-друге, відповідний структурний підрозділ Національного агентства складається лише із 17 осіб, на яких одночасно із повноваженням представництва в судах покладається багато інших обов’язків.

По-третє, НАЗК не має територіальних підрозділів, тоді як система БПД представлена у всіх областях України.

По-четверте, НАЗК наділено повноваженням проводити перевірки дотримання законодавства у сфері захисту викривачів усіма суб’єктами із внесенням обов’язкових приписів та накладенням штрафів на осіб, які їх не виконують. А це своєю чергою, створюватиме конфлікт інтересів та порушуватиме принцип рівності сторін у судовому процесі, адже в такому разі представник НАЗК, що діє на боці викривача отримуватиме перевагу, одночасно має можливість паралельно застосувати санкції до відповідача.

Раніше адвокати стали суб’єктами фінансового моніторингу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва