Чи ухвалював комітет освіти норми для зниження зарплат педагогам: коментар члена комітету

17:38, 8 сентября 2020
У профспілці працівників освіти і науки України заявили, що Комітет з питань освіти, науки та інновацій розглянув пропозицію МОН по зменшенню зарплат вчителям.
Чи ухвалював комітет освіти норми для зниження зарплат педагогам: коментар члена комітету
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно на сайті профспілки працівників освіти і науки України з’явилася інформація про те, що в Міністерстві освіти і науки України (МОН) вирішили ревізувати норми Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» й скасування низки постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників, які було озвучено під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України 2 вересня цього року.

У Профспілці відзначили, що відповідно до статті 78 закону «Про освіту» фінансування галузі освіти має бути забезпечено державою на рівні не менше 7% ВВП, а фактичне вираження, так званої, фінансової спроможності, щороку зменшується, і в 2020 році відповідає 5,6 – 5,7%.

«Такі пропозиції засвідчують про наміри згортання законодавчо встановленої зарплатної гарантії педагогічним і науково-педагогічним працівникам, зазначеної в частині 2 статті 61 закону «Про освіту», а саме відповідності мінімального посадового окладу педагогічного працівника розміру 3 мінімальних заробітних плат, а науково-педагогічного працівника – на 25% вище», — сказано в повідомленні.

Такими ж невиваженими Профспілка визнає наміри міністерства запровадити виплату надбавки за престижність педагогічної праці вчителям, викладачам та іншим педагогам в розмірі 15% посадового окладу (ставки заробітної плати) замість її виплати у сьогоднішніх максимальних розмірах 30%, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373.

За роз’ясненням, що ж таки вирішували на засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій «Судово-юридична газета» звернулася до народного депутата, члена цього комітету Олександра Лукашева.

Він заявив, що інформація, опублікована профспілкою, потребує спростування. «Комітет на своєму засіданні 16 червня 2020 року, розглядаючи проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти (реєстр. № 2180 від 25.09.2019) та проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам (реєстр. № 2180-1 від 11.10.2019), прийняв рішення про необхідність розробки механізму підвищення оплати праці педагогічним працівникам», — відзначив депутат.

Також за його словами комітет звернувся до Міністерства освіти і науки України з проханням розробити концепцію реформування оплати праці педагогічних працівників, яка б передбачала механізми її підвищення, та представити її на засіданні Комітету.

«2 вересня 2020 року відбулося засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій, на якому Комітет заслухав Міністерство освіти і науки щодо цього питання. Міністерство проінформувало про створення робочої групи з цього питання, а також Міністерство висловило декілька пропозицій. Зокрема, Комітет категорично не погодився з пропозицією внести зміни до підпункту 1 пункту 6 Прикінцевих положень до Закону України «Про освіту», і викласти його в редакції: «6. Кабінету Міністрів України: 1) забезпечити поетапну реалізацію положення частини другої статті 61 цього Закону з урахуванням фінансової спроможності Державного бюджету України на наступні роки. Також Комітет заслухав і інші пропозиції Міністерства. До відома: Міністерство пропонувало: З метою наближення розмірів оплати праці вищезгаданих категорій працівників галузі до норм законодавства запровадити на 2021 рік коефіцієнт 1,2 до їх посадових окладів (ставок заробітної плати), визначених за Єдиною тарифною сіткою (постанова КМУ від 30.08.2002 № 1298); - на вимогу Мінфіну та Мінекономіки щодо спрощення структури заробітної плати педагогічних та науково-педагогічних працівників, скасувати дію постанов КМУ від 11 січня 2018 р. № 22 та від 23 січня 2019 р. № 36 (підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних працівників на 10 % , а науково-педагогічних на 11 %); - внести зміни до постанови КМУ від 23 березня 2011 р. № 373, якими передбачити встановлення з 1 січня 2021 року надбавки «за престижність праці» педагогічним працівникам у фіксованому розмірі 15 %. За обрахунками МОН, з урахуванням збільшення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою з січня та з липня 2021 р. (з 01.01.2021 – 2670 грн., з 01.07.2021 – 2893 грн.), запропонованих Мінфіном, впровадження вище зазначених змін з бюджетів усіх рівнів потребуватиме близько 7,5 млрд. грн. (з ДБ – 5,65 млрд. грн., з МБ – 1,76 млрд. грн.)», — відзначив депутат.

За словами Лукашева, за результатами обговорення Комітет прийняв рішення звернутись до Уряду України з пропозицією ввести з 2021 року в дію постанову Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 року № 822 та передбачити для її реалізації в проекті Державного бюджету на наступний 2021 рік відповідні кошти. Також Комітет прийняв рішення рекомендувати МОН доопрацювати представлену на засіданні Комітету концепцію реформування оплати праці педагогічних працівників закладів освіти в частині перегляду структури заробітної плати (надбавок і окладу) вчителя, яка б стимулювала його до професійного розвитку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в МОН прокоментували ситуацію навколо виплат вчителям.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва