У Кабміні пропонують вдосконалити процедуру списання об’єктів державної власності

13:45, 9 сентября 2020
До Порядку списання об’єктів державної власності пропонують внести зміни
У Кабміні пропонують вдосконалити процедуру списання об’єктів державної власності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 9 вересня, Уряд планує розглянути проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку списання об’єктів державної власності». Проектом акта передбачається вдосконалення процедури списання об’єктів державної власності.

Проблема, яка потребує роз’яснення

Статтею 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» та Порядком списання об’єктів державної власності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2007 року № 1314 (із змінами), визначено механізм списання об’єктів державної власності.

Проведений аналіз практики застосування законодавства засвідчив, що в цьому нормативно-правовому акті Кабінету Міністрів України:

- обмежено коло суб’єктів, які уповноважені здійснювати списання державного майна, зокрема не зазначено територіальні органи управління;

- недосконалий механізм визначення суб’єктом управління додаткових документів з урахуванням галузевих особливостей списання майна, які суб’єкту господарювання необхідно надавати для прийняття рішення про надання згоди на списання майна (технічні паспорти, витяги з реєстрів, висновки спеціалізованих організацій, договори або їх проекти тощо), що приводить до неоднакового підходу до надання згоди на списання майна та має корупційні ризики.

Що пропонується

Зокрема зазначається, що у цьому Порядку суб’єктами господарювання є казенні підприємства, державні комерційні підприємства (їх об’єднання), заклади, установи та організації, а також підприємства, установи та організації, які перебувають у віданні Національної академії наук і галузевих академій наук.

Автори пояснюють, що заклади є окремим видом юридичних осіб публічного права, які здійснюють свою діяльність в Україні та виступають балансоутримувачами об’єктів державної власності, і можуть здійснювати заходи з його списання, у зв’язку з цим пропонується доповнити редакцію норми Порядку словом «заклади».

Також встановлюється, що суб’єкти господарювання, на балансі яких перебуває майно, первісна (переоцінена) вартість якого становить більше як 50 тис. гривень та яке не використовується, у тому числі морально застаріле та фізично зношене, подають щомісяця до 10 числа інформацію про таке майно суб’єктам управління.

Суб’єкт управління з метою ефективного використання та безоплатної передачі такого майна іншим суб’єктам господарювання, що належить до сфери його управління, або іншим суб’єктам управління оприлюднює отриману інформацію на власному офіційному вебсайті у відповідному розділі «Державне майно, що пропонується для передачі».

Відсутність протягом 30 робочих днів з дня оприлюднення інформації стосовно морально застарілого та фізично зношеного майна пропозицій щодо його передачі може використовуватися під час здійснення списання такого майна як підтвердження неможливості його безоплатної передачі в установленому порядку.

Окрім цього, зазначається списання повністю амортизованих основних фондів (засобів), крім нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва (незавершених капітальних інвестицій у необоротні матеріальні активи), інших необоротних матеріальних активів суб’єкта господарювання, первісна (переоцінена) вартість яких становить менш як 50 тис. грн, здійснюється за рішенням керівника такого суб’єкта (за винятком підприємств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію) відповідно до цього Порядку.

Також пропонується додатково надати суб’єктам управління право визначати відповідним розпорядчим актом перелік додаткових документів з урахуванням галузевих особливостей списання майна, які подають суб’єкти господарювання – балансоутримувачі об’єктів  державної власності для отримання згоди на списання майна.

«Вичерпний перелік додаткових документів може визначатися розпорядчим актом суб’єкта управління або надсилатися суб’єкту господарювання в 10-денний строк з дати надходження зазначених у підпунктах 1-10 цього пункту документів».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Уряд врегулював механізм доплати медикам.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва