Озвучені основні принципи нового Кодексу професійної етики приватних виконавців

18:30, 10 сентября 2020
Нова редакція буде запропонована до розгляду на найближчому з’їзді приватних виконавців.
Озвучені основні принципи нового Кодексу професійної етики приватних виконавців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кодекс професійної етики приватних виконавців, затверджений рішенням Першого з'їзду приватних виконавців України 14 листопада 2017 року, був дуже формальним документом із загальними трактуваннями етичних норм, а тому потребує вдосконалення. Така позиція була озвучена 10 вересня в Одесі, де проходить міжнародна конференція «Приватне виконання: шлях до ефективної реформи», за підтримки Асоціації приватних виконавців України, проекту ЄС «Право-Justice» та Міністерства юстиції України.

Робота над оновленням Кодексу вже ведеться, про що повідомив приватний виконавець, голова комітету з етики АПВУ Валерій Притуляк. Він же назвав основні новації, які будуть закладені в нову редакцію Кодексу професійної етики.

По-перше, автори змін вважають, що Кодекс треба відразу давати для ознайомлення новим членам професійної спільноти, адже деякі приватні виконавці, як виявилося, і не підозрювали, що існують якісь етичні норми в професії.

Також автори вважають, що приватний виконавець перш ніж приступити до виконавчого провадження має спочатку застосувати медіаційні процедури для розв’язання боргового конфлікту. Практична діяльність окремих виконавців показала ефективність такого підходу.

У Кодексі хочуть ще, згідно європейського досвіду, вважати допустимим такий вид діяльності приватного виконавця, як констатування фактів. Це, коли виконавець, при встановленні прихованого майна боржника, скажімо, квартири, збирає свідчення сусідів, чи дійсно ця квартира належить певній особі. Потім ці свідчення, зафіксовані в акті, можуть виступати як докази у суді.

Автори переконані, що особисті конфлікти між приватними виконавцями мають спочатку розв’язуватися усередині професійної спільноти, а не розголошуючи про них усьому загалу. Це теж сприятиме вихованню у суспільстві поваги до даної професії.

Приватний виконавець має нести відповідальність не тільки за свої дії, але також за дії своїх помічників та інших осіб, яких він залучає до виконавчого провадження. Особливо це стосується зберігання таємниці щодо інформації про конкретне виконавче провадження.

Нинішня стаття 10 Кодексу професійної етики регулює правила рекламування діяльності приватного виконавця та містить застереження щодо недобросовісної конкуренції, зокрема, забороняє порівняльну рекламу (порівняння статистичних даних діяльності приватних виконавців або інша інформація, яка порівнює діяльність приватних виконавців). У новій редакції платну рекламу послуг приватних виконавців в інтернет-мережі хочуть взагалі заборонити. Виконавець свою популярність має здобувати бездоганною репутацією та громадською активністю.

І чого точно не буде в Кодексі – це критеріїв покарання за порушення норм професійної етики.

«Кодекс – це документ, який містить певні правила – що можна робити, а що ні. Критерії ж покарання мають містити інші нормативно-правові акти, а ступінь вини визначає Дисциплінарна комісія», — зазначив Валерій Притуляк.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде