Рівні права державних та приватних виконавців: Мін’юст не проти, але має умови

19:51, 18 сентября 2020
На виконання положень Меморандуму з ЄС Мін’юст розробляє новий законопроект.
Рівні права державних та приватних виконавців: Мін’юст не проти, але має умови
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мін’юст, виконуючи умови підписаного Україною з ЄС Меморандуму щодо отримання макрофінансової допомоги, який передбачає повне зрівняння повноважень державних і приватних виконавців судових рішень, нарешті погодився на цей крок, але робить все, щоб фактично обійти виставлені умови. Таку інформацію повідомив приватний виконавець Андрій Авторгов під час проведення практичної конференції «Приватне провадження 2020», що 18 вересня відбулась у Києві.

За словами приватного виконавця, спеціалісти міністерства таки розробляють новий законопроект щодо зрівняння повноважень державних та приватних виконавців, але впровадження цього кроку пропонують аж у 2024 році, і за умови, що приватних виконавців буде не менше 1000 осіб.

«Сьогодні ми маємо 246 приватних виконавців, які з 2017 року працюють по всій території України. Зростання йде дуже повільно, бо Мін’юст ніяк не хоче приводити умови проведення іспиту на вступ до професії до вимог законодавства, яке говорить про автоматизоване анонімне тестування. Якщо перші два етапи іспиту ще можна назвати такими, то третій етап не є анонімним, і не є тестуванням. Через це люди масово не йдуть у професію. В такому разі у регулятора з’являться усі підстави сказати – раз приватних виконавців мало, то нема чого їм розширювати повноваження. Виходить замкнене коло», - зауважує Андрій Авторгов.

Насправді державний регулятор сфери примусового виконання судових рішень, висловлює власне розуміння інший приватний виконавець Іван Жаботинський, виказує звичайні свої страхи, побоюючись, що потім він не зможе впливати на процес, і виконавці почнуть робити щось не таке.

«Я тут Мін’юст розумію, бо якщо якісь повноваження  непродумано віддати, то може початися хаос, і тому тут треба знайти баланс інтересів», - вважає він.

Значним впливом різних політичних моментів намагається пояснити ситуацію приватний виконавець Дмитро Куліченко.

«Зараз очевидні речі складно пояснити не тільки Мін’юсту, але й Верховній Раді та парламентським комітетам через різні політичні міркування. Очевидно, що до надання широких повноважень виконавцям, навіть таких, які існують у сусідніх європейських країнах, у нас ще не готові», - зазначає представник професії.

Щодо подальшої перспективи, то Андрій Авторгов наводить слова норвезького колеги, який вивчаючи наші реалії переконався, що Україні необхідно терміново зробити вибір – або вкладати великі кошти у розвиток державної виконавчої служби, або віддати повноваження приватним виконавцям. Іншого не дано, якщо на меті ставиться реальне виконання судових рішень.

«Сподіваюсь, що законодавець зрештою проявить тверду волю, і зробить свій вибір, тому що зміни потрібні не виконавцям, а в першу чергу державі, кредиторам і суспільству», - підсумовує приватний виконавець.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки