Міністр юстиції: стоп-списків немає, але є інше

13:03, 22 сентября 2020
Денис Малюська розповів про те, що впливає сьогодні на виконання судових рішень.
Міністр юстиції: стоп-списків немає, але є інше
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Практику попереднього керівництва Мін’юсту, яке в системі примусового виконання судових рішень широко використовувало так звані стоп-списки, що забороняли державним виконавцям стосовно окремих підприємств вчиняти якісь дії, однозначно припинено. Про це нинішній міністр юстиції Денис Малюська наголосив під час інтерв'ю програмі «Мокрик По Живому».

Проте, міністру нагадали, що рік тому він обіцяв оприлюднити деякі показові кейси з виконавчого провадження, зокрема, щодо підприємств Ріната Ахметова, щоб суспільство переконалося у тому, що стоп-списки зникли. Це зроблено не було.

«Доказів того, що це були умисні стоп-списки, а не просто недбалість виконавців, у мене не було, а ризики отримати позови та істотні грошові стягнення були дуже високими», - намагався пояснити він причину невиконання обіцянок.

Нині ж, яскравою ілюстрацією того, що стоп-списки дійсно не існують, міністр наводить останню історію з Приватбанком, якого рішенням Печерський районного суду міста Києва було зобов’язано сплатити 10 млрд. грн. на рахунок офшорних компаній, що афілійовані з братами Суркісами.

«Мені було б простіше не гратися із законопроектом, апеляційною, касаційною скаргами, скаргою до ВРП, не сваритися з Печерським судом, а просто поставити це виконання на гальма. Я цього не зробив, бо стоп-списків у державній виконавчій службі немає», - зазначив Денис Малюська.

Як відомо, 8 вересня 2020 року Верховний Суд зупинив виконання ухвали Печерського суду до закінчення касаційного провадження.

Міністр також стверджує, що всі борги з підприємств Ахметова, які фігурували у журналістських розслідуваннях, були стягнуті. Мається на увазі там, де це було дозволено законодавством, робить він обмовку.

«У нас існує 13 мораторіїв. Вони постійно збільшуються. Раз на кілька місяців з’являється новий мораторій. І під них підпадають різні підприємства. Але на 100 відсотків можу гарантувати, що все, що не підпадало під нові мораторії було стягнуто», - пояснює посадовець свою думку.

Він також пожалівся, що немає часу для збирання доказів щодо своїх тверджень про відсутність стоп-списків, адже в країні стягується заборгованість з приблизно одного мільйона боржників.

«Я не контролюю і не збираю статистику для аналізу по підприємствам з колишнього стоп-списку. Я не збираюся займатися мікроменеджментом. Я знаю, що вся система працює ефективно, і що вона стягує борги з усіх. А серед боржників, що блокують виконання, немає підприємств Ахметова», - підкреслив міністр юстиції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси