Ефективне управління у судовій системі допоможе краще керувати судами, — європейські експерти

16:24, 25 сентября 2020
Сучасне, прозоре та ефективне планування бюджету державних установ – це про результат, відповідальність та управління, а не про гроші.
Ефективне управління у судовій системі допоможе краще керувати судами, — європейські експерти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Експерти з Фінляндії, Литви та Польщі тісно співпрацюють з українською судовою системою у впровадженні кращих європейських практик ефективного управління, а саме формування бюджету на основі результатів та послуг. Такий підхід допоможе зробити українську судову систему придатною долати виклики, що поставатимуть перед нею в майбутньому, а також відповідати тенденціям, що є поширеними в найбільш розвинених європейських країнах. Ці та інші думки були висловлені на ІІ Одеському судовому форумі «Судова влада: синергія заради ефективності» 25 вересня.

«Українське судочинство та інші державні установи повинні засвоїти, що з сучасної європейської точки зору ключовим питанням бюджетного планування є не «що/скільки» ви отримуєте, а «чому». Сучасне, прозоре та ефективне планування бюджету державних установ є про результат, відповідальність та управління - а не про гроші», - прокоментував керівник проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас.

Державні установи все ще фінансуються за традиційною методикою лінійного бюджетування, заснованою на статтях видатків (заробітних платах, вартості товарів), а не на результатах та послугах, що надаються установами населенню. Проект ЄС «Право-Justice» співпрацює з українськими установами щодо застосування аналізу витрат-вигод при прийнятті рішень про розподіл бюджету, визначаючи статті витрат на основі показників ефективності та оцінюючи отримані результати у прив’язці до цілей. Це допоможе забезпечити безперебійне фінансування, узгоджену та ефективну систему управління судами.

«Для України надзвичайно важливо застосовувати аналіз витрат-вигод до рішення про розподіл бюджету, щоб розподіляти витрати за результатами та оцінювати їх відносно цілей. Такий метод сформував би надійну базу для розподілу ресурсів за чіткими цілями та показниками», - повідомила Реда Моліене, міжнародна експертка проекту ЄС «Право-Justice».

Діяльність судів ґрунтується на роботі з людьми, а саме наданні громадянам швидких та ефективних послуг. Структуру судів у країні слід планувати таким чином, який би міг гарантувати громадянам доступ до судової системи.

Міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice» Карі Кесілайнен заявив, що Україні необхідно розробити чітку і послідовну методологію та критерії для реорганізації судів разом із зацікавленими сторонами. У зв’язку з цим необхідно підтримувати більшу обізнаність щодо процесу серед юридичної спільноти та громадськості. Проект ЄС «Право-Justice» готовий запропонувати найкращі європейські практики та підходи для цих рішень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки