ЄСПЛ розглянув справу щодо незаконної націоналізації комуністичним режимом в Румунії

12:32, 30 сентября 2020
Окремо Суд звернув увагу на те, що чинний уряд не намагається системно вирішити цю проблему.
ЄСПЛ розглянув справу щодо незаконної націоналізації комуністичним режимом в Румунії
AFP
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 вересня Європейський суд з прав людини постановив рішення у справі «Ленґауер та інші про Румунії» (CASE OF LENGAUER AND OTHERS v. ROMANIA). Заявники звернулися до ЄСПЛ у зв’язку з тим, що не могли повернути власність, що була незаконно націоналізована колишнім румунським комуністичним режимом на підставі Декрету №92/1950.

Це вже не перша справа, що стосується незаконної націоналізації власності румунським комуністичним режимом. При цьому румунський уряд продовжує користуватися у таких справах аргументом про невичерпання заявниками національних заходів для встановлення досягнення своїх цілей. А ЄСПЛ з такою самою послідовністю відкидає такі твердження і зазначає, що уряд сподівається на відмінний результат, хоча навіть не намагається надати нові аргументи у таких справах.

Суд встановив, що станом на момент розгляду справи, заявники мали рішення судів, які визнають, що заявники є законними власниками майна, що було націоналізоване, але фактично вони не можуть повернути це майно у свою власність. При цьому, жодної компенсації від держави за відчужене майно вони також не отримали.

«Суд нагадує, що у [раніше розглянутих справах] він встановив, що неможливість заявників відновити власність над своїм майном, попри остаточне судове рішення, що визнає їхнє право на володіння цим майном…, а також відчуження цього майна без жодної компенсації, накладають на заявників непропорційний та надмірний тягар, що порушує їхнє право на безперешкодне користування майном», - зазначено у рішенні.

Також Суд посилається на свої рішення у попередніх справах на тему націоналізації власності. Наприклад, у рішенні річної давнини у справі «Ана Іонешку та інші проти Румунії» ЄСПЛ відзначав, що уряд Румунії не докладає належних зусиль для того, аби системно вирішити проблему із неможливістю отримати компенсацію за незаконно відчужене майно.

Зокрема, тоді Суд зазначив наступне: «Суд знову встановив, що уряд не надав жодного факту чи аргументу, який сприяв би постановленню відмінного [від попередніх] рішення у цій справі. Зокрема, закон №165/2013, який, на думку Суду, не є ефективним способом захисту прав у подібних до цієї справи випадках, не був змінений з моменту попередніх рішень Суд. Так само уряд не стверджував, що національні суди стали інтерпретувати закон №165/2013 таким чином, щоб їхні рішення забезпечували ефективний захист прав заявників у подібних справах».

Як підсумок, ЄСПЛ постановив задовольнити вимоги 23 заявників та зобов’язав румунських уряд виплатити їм компенсацію за відчужене майно та моральну компенсацію. Розмір компенсації у справі варіюється від 5 до 402,5 тисяч євро. Найбільшу компенсацію (по 402,5 тисяч євро) отримали 2 заявники за шестиповерховий будинок загальною площею у 434 квадратні метри.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що ЄСПЛ виніс рішення у справі трьох українців, з яких міліціонери «вибивали» зізнання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси