У Кабміні вирішили, що називати електромобілем, і запропонували зміни до законодавства

15:49, 6 октября 2020
Кабмін хоче уніфікувати законодавство про електромобілі, щоб запобігти двозначному тлумаченню.
У Кабміні вирішили, що називати електромобілем, і запропонували зміни до законодавства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд подав в Раду законопроект № 4169 від 30.09.2020  «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт».

Кабмін планує усунути прогалину в законодавстві та надати визначення таким термінам як: електричний транспортний засіб (електромобіль), електробус, станція зарядки електромобілів, електромобіль вантажний, електромобіль легковий, електромобіль гібридний, електромобіль плагін-гібридний.

Окремі терміни вже вживаються різними нормативно-правовими актами без надання їх визначення.

Базовий Закон «Про автомобільний транспорт» не містить визначення зазначених термінів. Натомість Закон України «Про дорожній рух, не надаючи визначення, вживає термін «електромобіль». При цьому в Закон внесено зміни Законом України від 11.07.2019 № 2754-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів.

Ці зміни призвели до того, що термін «електромобіль» у статті 7 Закону «Про дорожній рух змінено на термін «транспортні засоби, оснащені електричними двигунами (одним чи декількома)», проте залишається термін «електромобіль» у статті 6 Закону, і в той же час Законом № 2754-VIII зобов’язано низку центральних органів виконавчої влади у шестимісячний строк внести зміни до ДСТУ 4278:2006, вживаючи фразу «транспортних засобів, які приводяться в рух електричним двигуном і не мають двигуна внутрішнього згоряння», та до ДСТУ 4100:2014, вживаючи фрази «Для електромобілів», «Станція зарядки електромобілів» тощо.

Одночасно в КУпАП вводиться відповідальність за ряд порушень стосовно транспортних засобів, оснащених електричними двигунами (одним чи декількома).

Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності під кодом 8703 90 10 10 визначає «транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома)».

Вживання різних за змістом термінів без їх визначення для ототожнення одного і того ж поняття спричиняє двозначне тлумачення.

Згідно із законопроектом :

електричний транспортний засіб (електромобіль) – транспортний засіб (електробус, електромобіль вантажний, електромобіль легковий), оснащений виключно електричними двигунами (одним чи декількома), які приводять його в рух, заряджається від станції зарядки електромобілів, має не менше чотирьох коліс, призначений для руху безрейковими дорогами і використовується для перевезення людей та (чи) вантажів, буксирування транспортних засобів, виконання спеціальних робіт;

електробус – електромобіль, який є різновидом автобуса;

електромобіль вантажний – електромобіль, який є різновидом автомобіля вантажного;

електромобіль гібридний – різновид автомобіля, оснащений електричним двигуном та двигуном внутрішнього згоряння, які приводять його в рух одночасно або почергово. Акумуляторна батарея електромобіля гібридного не може заряджатися від зовнішнього джерела енергії;

електромобіль легковий – електромобіль, який є різновидом автомобіля легкового;

електромобіль плагін-гібридний – різновид автомобіля, оснащений електричним двигуном та двигуном внутрішнього згоряння. Акумуляторна батарея електромобіля плагін-гібридного може заряджатися від зовнішнього джерела енергії;

станція зарядки електромобілів — елемент інфраструктури, встановлений стаціонарно або може переміщатися та призначений надавати електроенергію для заряджання акумуляторів електротранспорту: електромобілів, електробусів, електроскутерів, електросамокатів,  електровелосипедів та інших транспортних засобів, що використовують електричний двигун та акумуляторну батарею.

Крім того, пропонується внести зміни до статті 40 Закону «Про автомобільний транспорт», а саме – зазначити про необхідність висадки пасажирів у відведеному для цього місці у разі необхідності заправлення автобуса паливом чи електробуса на станції зарядки електромобілів, під час виконання перевезень.

Раніше Комітет забракував законопроект про відшкодування шкоди потерпілим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду