Депутат пропонує запровадити ринок деревини, щоб врятувати лісопромисловий комплекс

13:26, 12 октября 2020
Автор вважає, що запровадження ринку деревини заповнить законодавчий вакуум у цій сфері та матиме позитивний вплив на економіку країни.
Депутат пропонує запровадити ринок деревини, щоб врятувати лісопромисловий комплекс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Далеко не кожен українець знає, що таке ліс-кругляк, але майже кожен, хто має доступ до Інтернету, знає, що його «вагонами вивозять за кордон». Якщо ж говорити більш серйозно, то не потрібно бути експертом у лісовій галузі для того, аби помітити, як «лисіють» Карпати або як у глибинах лісових зон утворюються галявини із пеньками замість дерев. У зв’язку з цим, гостро стоїть питання про необхідність поширення практики сталого використання лісових ресурсів. Зокрема – шляхом запровадження законодавчого регулювання ринку деревини.

Втім, попри нагальну потребу ухвалення відповідного закону, станом на сьогодні жодна подібна законодавча ініціатива не була імплементована в українське законодавство. Чергову спробу заповнити цю прогалину зробив народний депутат Олександр Матусевич, який зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 4197 «Про ринок деревини».

«Функціонування ринку деревини в умовах нормативного вакууму призводить до занепаду перспективної для економіки України галузі, тінізації ринку деревини, зростання обсягів нелегального експорту деревини та, насамкінець, загальної кризи лісопромислового комплексу України», – зазначає автор у пояснювальній записці до свого законопроєкту.

Зміст законопроєкту

Законопроєкт прямо не стосується питань вирубки лісу, адже спрямований на регулювання особливостей купівлі-продажу ресурсу. Втім, частина положень документа матимуть непрямий вплив на формування сталого підходу до розвитку лісової промисловості.

Основні положення законопроєкту:

  • Лісовий портал

Лісовий портал – це єдиний сайт, на якому виробники подаватимуть обов’язкову документацію, а також зможуть отримати дозволи на вирубку та обробку деревини, отримати доступ до інших необхідних документів у цій галузі.

Після отримання дозволів обробники деревини щорічно зобов’язані подавати декларацію про обсяги виробництва за минулий рік та про деревину, яку вони оброблюють. Подавати таку декларацію будуть лише у електронному вигляді на лісовому порталі. Також вони зобов’язані подавати плани виробництва на наступний рік.

  • Принципи роботи ринку деревини

Ключовим принципом, який покликаний припинити неконтрольовану вирубку лісів, є запровадження сталого використання лісових ресурсів. Всесвітній фонд дикої природи визначає стале лісокористування, як таке, що не виснажує ліси та сприяє їх збереженню. Інакше кажучи – не вирубати більше, ніж можна відновити.

Разом з тим, іншими двома принципами ринку деревини визначаються «баланс між попитом та пропозицією» і «безперебійне забезпечення споживачів деревиною». Тобто важливою складовою ринку деревини є обов’язок надати покупцям стільки продукції, скільки їм необхідно.

Зважаючи на це, незрозуміло, що таки отримає перевагу – вимога сталого використання чи обов’язок забезпечити попит пропозицією.

  • Особливості продажу деревини деревообробникам

Законопроєкт передбачає можливість продавати деревину такими способами: у роздріб, через проведення тендеру, на умовах оферти чи на аукціонах. Зупинимося детальніше на продажу шляхом оферти.

Лісовиробники до 15 листопада формують пропозиції деревообробникам у особистих кабінетах на Лісовому порталі. Обробник може прийняти чи відхилити цю пропозицію до 1 грудня. Якщо обробники не прийняли пропозицію,  пропоновану деревину продають на аукціоні. При цьому законопроєкт передбачає, що у такий спосіб має бути продано 50% від обсягу деревини, придбаного суб’єктом перероблення деревини за попередні 12 місяців. Торгівля за офертою стане обов’язковою з 1 січня 2022 року.

Також варто звернути увагу на норму зі статті 15 законопроєкту, яка визначає особливості виставлення деревини на продаж через аукціон: «На загальні електронні аукціони організатори виставляють деревину, в обсязі її квартальної заготівлі від усіх видів рубок, окрім деревини, продаж якої здійснюється на умовах оферти, у порядку роздрібного продажу, відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі»». Отже, виробники зобов’язані продавати всю деревину, яку виробили за підсумками кварталу, адже аукціони проводяться раз на квартал.

Можливо, запровадження обов’язкового продажу всіх ресурсів дозволить спростити контроль за вирубкою лісів, адже сумарний обсяг проданого за квартал повинен буде відповідати обсягам вирубки.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про створення Єдиного вікна проєктів будівництва.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва