В Єдиному вікні можна буде отримати дані містобудівного кадастру

17:05, 7 октября 2020
Органи місцевого самоврядування мають за пів року провести оцифрування та публікацію відповідної інформації: рішення Нацради реформ при Зеленському.
В Єдиному вікні можна буде отримати дані містобудівного кадастру
RIA.сom
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна рада реформ на своєму засіданні за участі Володимира Зеленського, Дениса Шмигаля, Михайла Саакашвілі тощо 29 вересня розглянула ряд питань про покращення інвестиційної привабливості, вирішення існуючих проблем у містобудуванні та розвиток видобувної галузі. Про це свідчить протокол засідання Ради, з яким можна ознайомитися нижче.

Інвестиційна привабливість

Переважна частина цього блоку стосувалася питання розвитку та відновлення електричних мереж. Модернізація та ремонт енергомереж – важливий аспект інвестиційної привабливості країни, адже перебої у постачанні електроенергії напряму впливають на виробництво і, таким чином, заробіток підприємств. Так, відповідно до результатів дослідження Міжнародного центру податків та інвестицій, майже 90% електромереж України експлуатуються понад 30 років. Через стан електромереж та їх застарілість втрачається понад 10% виробленої електроенергії. Такі реалії можуть негативно впливати на плани іноземного бізнесу «заходити» на український ринок.

Для зміни статусу-кво Нацрада ухвалила створити «Єдине вікно замовників та розробників проєктів будівництва об’єктів будівництва», де ці самі замовники та розробники зможуть отримувати необхідну для проєктів інформацію та узгоджувати їх з органами влади та місцевого самоврядування. Процес узгодження планують спростити, проходити він буде за принципом «мовчазної згоди» - проєкт буде вважатися узгодженим, якщо протягом встановленого терміну уповноважені органи не висловлять незгоди.

У «Єдиному вікні» можна буде отримати дані містобудівного кадастру, а також дані про існуючі та проєктовані мережі та комунікації. Для забезпечення такою інформацією на органи місцевого самоврядування планують на законодавчому рівні покласти обов’язок за пів року провести оцифрування та публікацію відповідної інформації. За порушення строку або неподання затребуваної інформації посадові особи будуть нести відповідальність.

Проблеми сфери містобудування та розробки надр

Для розв’язання наявних проблем у містобудуванні, Нацрада запропонувала внести до відповідних законопроєктів, зокрема, такі положення:

  • Запровадження інституту приватного містобудівного контролю наряду із державним;
  • Розширення нормативного наповнення містобудівного кадастру та посилення відповідальності за несвоєчасне внесення до нього даних;
  • Запровадження громадського контролю за самочинним будівництвом та іншими подібними процесами.

Що ж до видобувної галузі, то тут до основних новел варто віднести таке:

  • Створення інтерактивної карти розвіданих корисних копалин;
  • Paperless подання документів та звітності;
  • Замість дозволу на геологічне вивчення – дозвіл на розвідку та видобуток;
  • Оподаткування осіб, що отримали дозволи на видобуток копалин на певній території, але не проводять видобуток протягом 2 чи більше років.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент України створив Координаційну раду з вирішення проблемних питань у сфері містобудування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду