Спрощення чи ускладнення – у ВР пропонують змінити порядок відкликання місцевих депутатів

12:24, 15 октября 2020
У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який зробить процес відкликання важчим, але забезпечить громаді вирішальне слово у цьому процесі.
Спрощення чи ускладнення – у ВР пропонують змінити порядок відкликання місцевих депутатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Фактично позбавляє громадян України можливості безпосередньо відкликати обраного представника та ініціювати нові вибори», – так охарактеризував чинний порядок відкликання місцевих депутатів та місцевих голів Сергій Гривко. На його думку, цей порядок порушує концепцію «єдиним джерелом влади в Україні є народ», адже виборці не можуть ухвалити обов’язкового до виконання рішення про відкликання – останнє слово залишається за проводом політичної партії, яка його висунула. Для вирішення цієї проблеми депутат розробив і зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №4208, яким він пропонує внести ряд змін у процес відкликання.

Як система функціонує зараз?

Виборці можуть відкликати місцевого депутата лише у визначених законом «Про статус депутатів місцевих рад» випадках. Наприклад, через пропуск половини засідань ради протягом року або за невиконання передвиборчих обіцянок.

Виборці округу, від якого було обрано депутата, мають провести збори і ухвалити відповідне рішення. Також закон передбачає низку вимог для визнання таких зборів повноважними:

  • Участь у зборах визначеної кількості виборців (для відкликання депутата сільської ради – 30 осіб, депутата Київської міської ради – 400 осіб);
  • Запрошення ЗМІ не менш, ніж за два дні до таких зборів, та їх безперешкодний доступ до зборів;
  • Обрання ініціативної групи для збору підписів.

Підсумки зборів виборців оформлюються у вигляді протоколу. Після цього, ініціативна група повідомляє про своє бажання відкликати депутата відповідну територіальну виборчу комісію і розпочинає збір підписів на підтримку своєї ідеї. Зібрати треба на один більше підпис, аніж кількість голосів, яку виборці віддали за цього депутата, за встановлений законом строк (від 10 до 30 днів – залежно від того, про депутата якої ради йде мова).

Далі ініціативна група передає підписні листи та інші документи до виборчої комісії. Вона перевіряє ці документи на відповідність. Зокрема – перевіряє кількість підписів, їх достовірність та достовірність відомостей про виборців, які підписалися, не менш, ніж у 10% підписних листів. Втім, за наявності достатньої кількості підписів ТВК може відкликати лише самовисуванців. Партійних представників може відкликати лише вищий керівний орган цієї партії, а тому ТВК спрямовує відповідне звернення до цього органу. Проте законом передбачено, що партія має право відмовити у відкликанні депутата без зазначення причин, незалежно від того, скільки голосів було зібрано.

Процес відкликання сільського/міського голови цілком подібний до відкликання депутата із кількома процедурними відмінностями. Так, наприклад, ТВК не може самостійно відкликати навіть голову-самовисуванця – лише звернутися до місцевої ради із рекомендацією його відкликати.

Положення законопроєкту

Перш за все, пан Гривко пропонує розділити повноваження виборців і політичних партій у процесі відкликання. Так, законопроєкт передбачає виключення політичних партій з процесу відкликання депутатів та за народною ініціативою – у разі збору достатньої кількості підписів ТВК здійснює відкликання депутата без будь-яких погоджень. Також ТВК наділяється повноваженням звертатися до місцевої ради щодо відкликання голів, яких висували партії. У свою чергу, політичні партії зберігають повноваження погоджувати чи не погоджувати відкликання депутатів та голів за ініціативою місцевих осередків партії.

Але автор законопроєкту пропонує не просто прибрати партії з цього процесу, а замінити їх на інші «запобіжники». З метою «об’єктивного підходу та уникнення зловживань» відкликанням, законопроєкт передбачає збільшити мінімальну кількість підписних листів, які мають перевірити у ТВК, до 30%. Також для більшої об’єктивності пропонується збільшити порогову кількість підписів, необхідних для відкликання. Треба буде зібрати не на 1 підпис більше за кількість голосів, відданих на виборах, а на 20%.

Така пропозиція робить абсолютно неможливим відкликання депутатів та голів, які отримали на своєму окрузі 84% чи більше голосів від загальної кількості виборців. Уявимо округ, у якому за певного депутата проголосували 85 виборців зі 100. Навіть якщо він пропустить всі засідання чи відкрито буде підтримувати ініціативи, що напряму суперечать його програмі, його не зможуть відкликати, адже для цього треба буде зібрати 102 голоси при тому, що виборців у окрузі всього 100.

Втім, зважаючи на те, що середня явка на останніх місцевих виборах склала орієнтовно 47%, у українців завжди буде можливість відкликати депутата чи місцевого голову.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що для забезпечення безпеки під час місцевих виборів будуть залучати курсантів ЗВО при Міністерстві внутрішніх справ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду