Пенсии, которых не будет: Милованов вслед за Шмыгалем посоветовал украинцам не надеяться на пенсию от государства

16:04, 20 октября 2020
Экс-министр экономики Милованов рассказал, почему украинцам нужно откладывать на пенсию самостоятельно и не надеяться на государство.
Пенсии, которых не будет: Милованов вслед за Шмыгалем посоветовал украинцам не надеяться на пенсию от государства
finance.liga.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Министр экономического развития правительства Алексея Гончарука, Тимофей Милованов опубликовал на своей странице сообщение, в котором посоветовал украинцам не рассчитывать на пенсию от государства

«Пенсії, яких не буде.

В 2004 році, я отримав свою першу роботу після аспірантури в Боннському університеті в Німеччині. Тоді я запитав у колег, як в їхній країні правильно заощаджувати на старість. Мені сказали, щоб на державну пенсію я не розраховував. Бо коли дійде черга до мене і я вийду на пенсію, пенсійна система Німеччини буде банкротом. Через демографію. Бо люди живуть все довше, а народжують дітей все менше. Тому державна пенсія хоч і буде, але неадекватно маленька. Вони порадили, щоб я на цю пенсію не розраховував і накопичував сам. Що я і роблю.

Така сама ситуація в Україні. Чи навіть гірша, бо економіка у нас слабкіша за німецьку.

Скільки потрібно накопичувати? Рекомендації різні в різних країнах. Я відкладаю від 10 до 40% від свого доходу. Більшість моїх колег в США відкладають десь 15% зарплати. В Україні багато моїх друзів і колег не відкладають нічого. І це дуже погано.

Досить часто, коли я кажу про необхідність відкладати, мені заперечують. Мовляв «зарплата і так маленька, ми вже платимо відрахування в пенсійний фонд, а ти ще хочеш, щоб ми додатково відкладали. Ти що знущаєшся?». Ні, я не знущаюсь. А говорю правду. Якщо нічого не відкладати, то на пенсії не будеш мати грошей. Це дуже погано, що зарплати маленькі, що пенсійний фонд в країні маленький. І саме тому потрібно розраховувати на себе.

У що вкладати заощадження? Для України це дуже складне питання, бо у нас не працюють ринки капіталу і інвестиції досить часто ризикові або не дають доходу. Я би не вкладав у нерухомість. Вона не достатньо швидко зростає в ціні. Але це моя персональна думка. Я би поклав частину грошей на депозити, частину в ОВДП, і якщо є можливість - частину в міжнародні цінні папери (такі можливості сьогодні є, законодавство дозволяє, а інвестиційні компанії надають інструменти).

Накопичуйте і ставайте забезпеченими»,  подчеркнул он.

Отметим, что ранее практически эти же тезисы озвучил премьер-министр Украины Денис Шмыгаль.

Так, он заявил, что Украина не сможет гарантировать выплаты будущим пенсионерам уже через 15 лет.

По его словам, это связано с демографией, нация стареет, отметил премьер. По его подсчетам, один работающий человек должен будет содержать двух пенсионеров.

«Из-за демографии у нас все меньше будет работоспособных и все больше будет пенсионеров… Чтобы содержать пенсионеров нужно будет в два раза увеличить налоги. А чтобы платить пенсии еще больше, то еще больше увеличить. Но компании не хотят увеличения налогов. И увеличение в два раза налогов невозможно. А значит мы не сможем через лет 15 платить пенсии будущим пенсионерам. Это простая математика», — сказал он.

Поэтому уже сейчас необходимо переходить на накопительную систему пенсий, когда каждый человек будет себе сам откладывать. Кабмин планирует ввести такую систему уже в 2021 году.  

При этом, государство будет обеспечивать лишь небольшую социальную пенсию.

«Каждый из нас должен подумать о своей пенсии с молодого возраста», — резюмировал Шмыгаль.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде