ВС висловися щодо звільнення особи від кримінальної відповідальності

18:57, 20 октября 2020
Звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності: практика ВС.
ВС висловися щодо звільнення особи від кримінальної відповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Положеннями ч. 4 ст. 286 КПК визначено, що в разі, якщо під час судового розгляду сторона у кримінальному провадженні звернеться до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання. Ця норма, як і положення ст. 49 КК є імперативними нормами, які передбачають не право суду, а його обов’язок розглянути відповідне питання.

На цьому наголосив Верховний Суд колегією судді Першої судової палати Касаційного кримінального суду у справі №127/26665/16-к.

Обставини справи

Вироком Вінницького міського суду Вінницької області особу визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст. 128 КК та звільнено від покарання.

Постановлено стягнути з особи на користь особи_2 182,51 грн у рахунок відшкодування витрат, понесених на лікування, а також 15 000 грн на відшкодування завданої злочином моральної шкоди.

За вироком суду особу визнано винуватим у необережному заподіянні середньої тяжкості тілесного ушкодження. Так,  під час сварки, що виникла між ним та особою_2 із приводу незадоволення останнього шумом від ремонтних робіт у квартирі засудженого, умисно штовхнув його двома руками у правий бік, від чого останній не втримався на ногах, упав на сходи і отримав середньої тяжкості тілесне ушкодження у виді закритого перелому човноподібної кістки лівої кисті без зміщення, що не є небезпечним для життя в момент спричинення і не супроводжувалось загрозливими для життя явищами, за своїм характером спричинило тривалий (більше 21 дня) розлад здоров’я.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду вирок суду першої інстанції залишено без змін.

У касаційній скарзі засуджений просить скасувати вирок Вінницького міського суду Вінницької області та ухвалу Вінницького апеляційного суду щодо нього та закрити кримінальне провадження, звільнивши його від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строку давності на підставі ст. 49 КК.

Висновок Верховного Суду

Колегія суддів вважає слушними доводи засудженого про неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанцій положень ст. 49 КК.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Також, ВС підкреслив, що згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності суд закриває кримінальне провадження. За правилами ч. 8 вказаної статті, закриття кримінального провадження на підставі, передбаченій п. 1 ч. 2 цієї ж статті не допускається лише у випадку, коли підозрюваний, обвинувачений проти цього заперечує. У цьому разі розгляд кримінального провадження продовжується в загальному порядку.

Положеннями ч. 4 ст. 286 КПК визначено, що в разі, якщо під час судового розгляду сторона у кримінальному провадженні звернеться до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання. Ця норма, як і положення ст. 49 КК є імперативними нормами, які передбачають не право суду, а його обов'язок розглянути відповідне питання.

Правилами ч. 3 ст. 288 КПК передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 412 КПК судове рішення, у будь-якому разі, підлягає скасуванню, якщо за наявності підстав для закриття судом провадження в кримінальній справі його не було закрито. За правилами вказаної норми такі порушення є істотними.

Таким чином, колегія суддів убачає у кримінальному провадженні наявність правових підстав для звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв'язку з закінченням строків давності, тому вважає за необхідне в цій частині касаційну скаргу засудженого задовольнити, судові рішення скасувати та звільнити особу від кримінальної відповідальності на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК, а кримінальне провадження щодо нього відповідно до вимог статей 284, 440 КПК закрити.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що засуджені втекли з місця позбавлення волі та вранці того ж дня повернулися.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області