Депутатка закликає Верховну Раду запровадити мораторій на забудову в Києві

12:26, 22 октября 2020
Авторка законопроєкту зазначає, що запровадження мораторію покликане захистити культурну спадщину столиці.
Депутатка закликає Верховну Раду запровадити мораторій на забудову в Києві
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народна депутатка від «Слуги Народу» Людмила Буймістер зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №4235, який спрямований на захист культурної спадщини Києва. Авторка обґрунтовує потребу ухвалення документу наступним чином: «На сьогодні ситуація із забудовою історичних пам’яток у місті Києві є критичною, забудови руйнують культурну спадщину і подальше навмисне не затвердження історико-архітектурного опорного плану міста Києва призведе до втрати історичних пам'яток та інших об'єктів, що становлять культурну цінність для України».

Для того, аби вберегти культурну спадщину столиці, пані Буймістер пропонує запровадити мораторій на будівництво багатоповерхівок у радіусі 500 метрів від об’єктів культурної спадщини. Обмеження буде діяти у вигляді заборони на видачу нових дозволів на будівництво. Крім того, законопроєкт передбачає, термінове відкликання дозволів на будівництво багатоповерхівок, яке ще не розпочалося. Дозволи на будівництво, яке вже розпочалося, відкликанню не підлягають.

Разом із тим, авторка документу відзначає, що обмеження законопроєкту не будуть поширюватися на проведення реконструкції, реставрації, реновації та інших будівельних робіт, які чітко направлені на збереження об'єктів культурної спадщини.

Контролювати дотримання мораторію будуть Міністерство розвитку громад та територій разом із Міністерством культури та інформаційної політики.

Звернемо увагу також на строки дії мораторію. У прикінцевих положеннях законопроєкту міститься доручення Київській міській раді (Київській міській державній адміністрації) розробити та затвердити історико-архітектурний опорний план Києва до 2022 року. Разом із тим, мораторій на будівництво багатоповерхівок у визначених місцях буде діяти до розробки та затвердження цього документу. Тобто, якщо до 2022 року київська влада не затвердить опорний план, мораторій продовжить діяти.

Такий порядок завершення дії мораторію є важливим у контексті відсутності ефективних інструментів застосування санкцій за невиконання подібного доручення. Згадаємо, наприклад, законопроєкт №4111, яким народні депутати пропонують запровадити мораторій на вирубку зелених насаджень. У пояснювальній записці вони зазначають, що потреба в ухваленні їхнього документу пов’язана із невиконанням Кабміном заходів, які були приписані іншим законом про встановлення подібного мораторію. При цьому, депутати знову пропонують встановити мораторій на певний строк, а не до завершення формування відповідної нормативно-правової бази.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховній Раді пропонують запровадити всеохоплюючу заборону реклами електронних сигарет.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва