Як Мін’юст пропонує реформувати соціальний захист працівників пенітенціарної служби

17:45, 23 октября 2020
У міністерстві зазначають, що рівень соціального захисту, зокрема зарплат, є причиною неефективної роботи системи виконання покарань.
Як Мін’юст пропонує реформувати соціальний захист працівників пенітенціарної служби
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції підготувало законопроєкт «Про пенітенціарну систему», який має відправити в історію «найбільшу спадщину СРСР» шляхом реформи системи виконання покарань. У міністерстві звертають увагу на те, що однією із причин неналежного функціонування чинної системи є низький рівень фінансування Державної кримінально-виконавчої служби протягом останніх років – не більше 45% від потреби.

Зокрема, вказують на проблему зарплат у цій сфері: «На ефективність виконання завдань, покладених на Державну кримінально-виконавчу службу, негативно впливає також плинність кадрів, пов’язана з низькою заробітною платою персоналу органів і установ виконання покарань».

Соціальному захисту особового складу пенітенціарної служби, однією зі складових якого є грошове забезпечення, присвячено розділ V законопроєкту. Цей розділ значним чином «списаний» із відповідного розділу закону «Про Національну поліцію». Так, наприклад, статті, які регулюють питання відпусток, майже ідентичні, за винятком невеликих деталей – мінімальний строк відпустки  працівників пенітенціарної служби складає 5 днів, а у поліцейських він вдвічі більший і т. ін.

Втім, місцями автори законопроєкту відступили від норм соціального захисту поліцейських. Так, представники поліції мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті лише під час виконання своїх повноважень. Міністерство юстиції пропонує, щоб працівники пенітенціарної служби мали постійне право на безкоштовний проїзд усіма видами громадського транспорту. Такі самі можливості, до прикладу, мають не всі військовослужбовці ЗСУ – лише ті, хто має статус учасника бойових дій. Так само військовослужбовці строкової служби, у яких фактично зарплата становить близько 500 грн, не можуть безкоштовно їздити на метро та маршрутках.

Окремо звернемо увагу на особливості «реформованого» грошового забезпечення працівників служби. Як ми вже згадували, у Мін’юсті зазначають, що саме неналежне грошове забезпечення є причиною неефективної роботи та плинності кадрів. При цьому, у своєму законопроєкті міністерство пропонує встановити мінімальний розмір посадового окладу у пенітенціарній службі на рівні прожиткового мінімуму – 2027 грн. Інакше кажучи, заробітна плата у цій системі, так само як у військових та держслужбовців, буде доводитися по притомних розмірів преміями і надбавками, які зникають у випадку застосування дисциплінарних стягнень.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабмін просять переглянути посадові оклади працівників апаратів судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду