Створення Національного органу інтелектуальної власності: розпочався транзитний період

16:02, 28 октября 2020
Незважаючи на відсутність відповідей на чималу кількість запитань, Мінекономіки розпочав процес поступової передачі своїх функцій новому органу.
Створення Національного органу інтелектуальної власності: розпочався транзитний період
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Процес створення Національного органу інтелектуальної власності (НОІВ), який має стати єдиним органом у державній системі правової охорони інтелектуальної власності, нарешті зрушив з місця. Про це представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, як державного регулятора сфери інтелектуальної власності, повідомили під час відеоконференції «IP UKRAINE NOW 2020», організованої Асоціацією правників України.

Так, за словами директора Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Мінекономіки Андрія Демчука, розпочався транзитний період з передачі владних функцій від міністерства до НОІВ. Процес пожвавиться після того, коли Кабінет Міністрів України затвердить Статут НОІВ, який вже знаходиться там на розгляді.

Як відомо, 14 жовтня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» № 703-IX. На його виконання, Розпорядженням КМУ №1267-р від 13 жовтня 2020 року виконувати функції Національного органу інтелектуальної власності покладено на «Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент)».

Директор департаменту Мінекономіки запевнив, що у статуті передбачено наділити Укрпатент усіма функціями єдиного органу в сфері інтелектуальної власності – з утворенням Апеляційної палати, створенням ІР-академії, з правом проведення експертиз і видачі охоронних документів, з адмініструванням відповідних баз даних та державних реєстрів, з правом застосування усіх відомих сьогодні процедур, зокрема, медіації, при досудовому вирішенні спорів щодо об’єктів інтелектуальної власності тощо.

«Для нас закон є дороговказом», - підтвердив посадовець.

Взагалі то, Укрпатент був обраний виконувати функції НОІВ лише тому, щоб встигнути із строками, встановленими законом № 703-IX, і не зірвати процес охорони прав інтелектуальної власності, - зауважила патентна повірена, адвокат, радник міністра економіки Юлія Прохода.

«Розглядалося шість варіантів утворення НОІВ. Головним критерієм було те, що це має бути державний орган, особа публічного права, яка не ставить на меті отримання прибутку. Спеціалісти Мінекономіки провели аналіз можливих варіантів і вирішили, що найоптимальнішим буде обрання таким органом Укрпатенту, як державної установи, де сконцентровано найбільше фахівців сфери ІР», - зазначила вона.

Укрпатент, як НОІВ, повідомила радник міністра, вже працює. З державним регулятором домовилися, що протягом найближчих двох тижнів охоронні документи, згідно з заявками, поданими до утворення НОІВ, будуть видаватися ще за підписом профільного заступника міністра, а потім вже їх підписуватиме керівництво нового органу. Після затвердження Кабміном Статуту та штатної структури НОІВ відбудеться конкурс на посаду голови органу і подальші інституціональні зміни.

Правничу спільноту, причетну до сфери інтелектуальної власності, зацікавило питання зборів та платних послуг у новому органі, враховуючи, що за законом це має бути неприбуткова організація.

Представники Мінекономіки запевнили, що кошторисна вартість кожної послуги буде приведена у відповідність до вимог закону, тобто складатиметься тільки із організаційних витрат.

Чимало питань щодо діяльності НОІВ залишаються ще не зрозумілими. Зокрема, як буде створюватись Апеляційна палата. Мінекономіки збирається формувати її разом із Укрпатентом. Проте патентна повірена Катерина Сопова не вважає такий спосіб вдалим. На її думку, яку підтримало чимало представників правничої спільноти, неправильно, коли формується новий орган, який буде визнавати охоронні документи недійсними, призначати членами Апеляційної палати невідомо кого і невідомо як. Найкраще було б проводити формування Апеляційної палати за результатами конкурсу, з відповідними кваліфікаційними вимогами та наявністю досвіду роботи у сфері ІР. Вимоги до Апеляційної палати мають бути як до судового органу, хоч це і квазі-судовий орган. Тільки конкурсним підходом можна забезпечити незалежність та незаангажованість цього важливого підрозділу і органу взагалі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді