Працівників судової охорони хочуть прирівняти до статусу поліцейських

13:12, 4 ноября 2020
Але в системі Міністерства внутрішніх справ бачити їх не хочуть.
Працівників судової охорони хочуть прирівняти до статусу поліцейських
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створена у квітні 2019 року Служба судової охорони і досі знаходиться у стані комплектування. Під час цього процесу виникла низка проблем, які перешкоджають нормальному розвитку служби, зокрема, невизначений статус працівників, забезпечення їх соціальними гарантіями та застосування до них заохочень або накладення дисциплінарних стягнень. Ці проблеми намагається вирішити Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони», який 4 листопада був прийнятий у першому читанні.

Законопроєктом пропонується визначити наступне:

  • Призначення на посади, оплата праці, соціальні гарантії державних службовців, які працюють в службі, регулюються нормами закону «Про державну службу» з урахуванням особливостей служби. Голова Служби судової охорони отримує повноваження керівника державної служби.
  • Також вводиться поняття особового складу служби. До нього пропонується віднести категорії співробітників, державних службовців та працівників.
  • Пропонується вдосконалити існуючій порядок визначення стажу служби у Службі судової охорони.
  • Змінами до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» хочуть поширити на співробітників Служби судової охорони особливого порядку військового обліку, встановленого для поліцейських, осіб начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України.
  • На співробітників Служби судової охорони збираються поширити дію Дисциплінарного статуту Національної поліції України. Голова Служби судової охорони та інші керівники Служби отримують повноваження щодо застосування заохочень та накладення дисциплінарних стягнень на підпорядкованих співробітників.
  • Співробітникам Служби судової охорони для захисту своїх прав та законних інтересів хочуть дозволити утворювати професійні об’єднання та професійні спілки відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

За словами автора законопроєкту заступника голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Валерія Божика, даний законодавчий акт підтримують у Вищій раді правосуддя та Державній судовій адміністрації.

«За великим рахунком, це технічний законопроєкт, ухвалення якого надасть Службі судової охорони можливості для нормальної роботи», - зауважив автор.

Проте перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишив побачив у законопроєкті суттєві корупційні ризики. На його думку, поширення дії Дисциплінарного статуту Національної поліції України на співробітників Служби судової охорони зобов’яже їх підпорядковуватися керівництву Нацполіції, що є нелогічно, оскільки це дві різні структури.

«Не можна заганяти ще одну структуру під міністра внутрішніх справ», - обурюється нардеп.

Крім того, йому не сподобалась широка дискреція голови Служби судової охорони. Адже він, як вважає Юрчишин, самостійно, без жодних конкурсних процедур буде призначати керівників органів ССО, і так само накладати дисциплінарні стягнення.

«Ми можемо створити ще одне удільне князівство. Діяльність Служби судової охорони дійсно потребує вдосконалень, але не можна її перетворювати на некерований внутрішній силовий орган», - переконаний антикорупціонер.

Ще одну прогалину законопроєкту відзначив народний депутат Сергій Рудик. На його думку, механічно взяти і назвати охорону судових органів поліцейськими, про що йдеться у положенні про поширення на службовців ССО дії Дисциплінарного статуту Національної поліції, – це, як мінімум, не коректно.

«Які ж вони поліцейські! Прирівняти до статусу і, власне, поліцейські – це абсолютно різні речі», - зазначив парламентарій.

Депутати виявили ще чимало питань, які потребують серйозного доопрацювання, проте 267 голосами ухвалили рішення взяти законопроєкт за основу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва