ВАКС повернув заяву про перегляд вироку за виключними обставинами, яка складена на підставі скандального рішення КСУ

12:58, 10 ноября 2020
Засуджена вимагала переглянути вирок, проте ВАКС повернув їй заяву, порадивши звернутися повторно.
ВАКС повернув заяву про перегляд вироку за виключними обставинами, яка складена на підставі скандального рішення КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 листопада 2020 року до Вищого антикорупційного суду надійшла заява про перегляд за виключними обставинами вироку Вищого антикорупційного суду від 28 травня 2020 року у кримінальному провадженні за обвинуваченням її у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України (справа № 200/3009/18).

Заявниця зазначала, що вироком Вищого антикорупційного суду від 28 травня 2020 року, який набрав законної сили, її визнано винною в умисному неподанні як суддею Апеляційного суду Дніпропетровської області декларацій за період з 2017-2018 років із застосуванням положень України і Закону України «Про запобігання корупції».

Заявниця просить скасувати зазначений вирок і закрити провадження у справі, а також направити копію ухвали до Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК, Вищої ради правосуддя та органу пробації.

На обґрунтування заяви заявниця посилається на рішення Конституційного Суду України № 13-р/2020 від 27 жовтня 2020 у справі № 1-24/2020 (393/20). (Рішення КСУ у справі за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Закону України "Про запобігання корупції", Кримінального кодексу України).

Проте ВАКС зазначену заяву розглядати не став, а повернув її заявниці, роз'яснивши, що повернення заяви про перегляд вироку Вищого антикорупційного суду від 28 травня 2020 року не позбавляє її права повторного звернення до Вищого антикорупційного суду.

Підставлю для повернення заяви стало наступне.

Відповідно до довідки відділу забезпечення автоматизованої системи та електронного суду управління документообігу та організаційного забезпечення Вищого антикорупційного суду № 200/3009/18/26970/2020 від 05 листопада 2020 року матеріали судового провадження № 200/3008/18 (провадження № 1-кп/991/108/19) за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України у Вищому антикорупційному суді відсутні, оскільки 08 жовтня 2020 року направлені до Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду на підставі ухвали судді Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду.

У зв'язку з відсутністю у Вищому антикорупційному суді зазначених матеріалів судового провадження, суд змушений користуватися інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, що відповідає вимогам ст. ст. 2, 3, 4 Закону України «Про доступ до судових рішень» від 22 грудня 2005 року № 3262-ІV.

З ухвали Вищого антикорупційного суду від 28 жовтня 2020 року у справі № 200/3009/18, яка розміщена у Єдиному державному реєстрі судових рішень вбачається, що крім сторін кримінального провадження (сторони обвинувачення - прокурора та сторони захисту в особі обвинуваченої) до участі у судовому розгляді був залучений також і орган пробації, що також зазначено і у заяві.

Заявниця надала суду два примірники заяви, а необхідно було надати суду заяву та дві її копії, тобто загалом три примірники, що свідчить про невідповідність заяви вимогам ч. 4 ст. 462 КПК України.

За таких обставин, суд не має можливості виконати покладені на нього ч. 4 ст. 464 КПК України зобов'язання з направлення копій заяв всім сторонам та учасникам судового провадження у випадку відкриття провадження за заявою про перегляд судового рішення, що у свою чергу унеможливлює вирішення судом питання про відкриття провадження за цією заявою і є підставою для її повернення відповідно до вимог ч. 3 ст. 464 та ч. 3 ст. 429 КПК України

Згідно ч. 3 ст. 464  КПК України:

  1. До заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, яка не оформлена згідно з вимогами, передбаченими статтею 462цього Кодексу, застосовуються правила частини третьої статті 429 цього Кодексу. Копія ухвали невідкладно надсилається особі, яка її подала, разом із заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами й усіма доданими до неї матеріалами.

 Згідно ч. 3 ст. 429 КПК України:

  1. Касаційна скарга повертається, якщо:

1) особа не усунула недоліки касаційної скарги, яку залишено без руху, в установлений строк;

2) її подала особа, яка не має права подавати касаційну скаргу;

3) вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд касаційної інстанції за заявою такої особи не знайшов підстав для його поновлення.

Копія ухвали про повернення касаційної скарги невідкладно надсилається особі, яка подала касаційну скаргу, разом із касаційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Раніше КЦС розтлумачив, коли рішення є таким, що прийнято про права та обов’язки особи, яка не була залучена до участі у справі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва