Федір Веніславський: Я розумію, що закон про люстрацію є антиконституційним

19:03, 12 ноября 2020
Представник Зеленського у КСУ Федір Веніславський заявив, що закон про люстрацію є антиконституційним і «треба з усіма нормально працювати на благо держави».
Федір Веніславський: Я розумію, що закон про люстрацію є антиконституційним
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Представник Президента Володимира Зеленського Федір Веніславський в інтерв’ю «Радіо свобода» заявив, що усвідомлює неконституційність Закону України «Про очищення влади» (закону про люстрацію).

Нижче наводимо дослівний фрагмент інтерв’ю.

«Журналіст: ​Я би хотіла поговорити трішечки і про вас. Я знаю, що ви були учасником Революції гідності. І, відповідно, я би хотіла запитати вас про таке: як вам бути членом однієї команди, де є люди, які створювали відверті фейки і провокації під час тієї ж Революції гідності?

Федір Веніславський: Те, що якраз ці люди, про яких ви говорите, почали мене дуже нещадно критикувати в різноманітних телеграм-каналах, для мене це показник того, що я роблю все правильно. Якщо люди, які фактично відверто виступали проти української державності, зараз мене критикують, то я думаю, що все, що я роблю, це точно на благо держави і точно відповідає ідеям і цінностям, які закріплені в Конституції, відповідає моїм особистим принципам.

Звичайно, мені не дуже комфортно, але не я, скажімо так, мав можливості визначати, хто буде членом цієї фракції. Якщо президент і команда, яка працювала з президентом, саме таким чином сформували команду і ці люди стали народними депутатами… Ну, треба з усіма нормально працювати на благо держави.

– ​Ви також були головою Харківської люстраційної палати. І, відповідно, у мене до вас виникає запитання, як вам, знову ж таки, працювати у команді, в якій є люди, які були на державних посадах під час президентства Віктора Януковича? Я зараз маю на увазі ексголову ОП Андрія Богдана та нинішнього заступника голови ОП Олега Татарова, які в принципі підпадають під люстрацію.

– Я фактично зі своїми однодумцями створив у 2014 році одразу після Революції гідності Харківську громадську люстраційну палату. Ще під час Революції гідності виникла ця ідея. І ми створили її і почали активно працювати.

А що стосується тих людей, які потрапили під дію закону «Про очищення влади», то я в тому самому 2014 році в комітеті з питань правової політики виступав і сказав, що «я як фахівець у галузі конституційного права чудово розумію ризики, які ви закладаєте в цей законопроект».

Як громадський активіст у люстраційній сфері я повністю підтримую ідею люстрації і вважаю, що вона була правильна, але механізм реалізації ідеї був вибраний точно неправильний.

Я розумію, що він є антиконституційним, тому що немає персонально доведеної провини тієї чи іншої особи, яку закон відносить до тих посад, які підпадають під дію закону «Про очищення влади».

Як громадський активіст у люстраційній сфері я повністю підтримую ідею люстрації і вважаю, що вона була правильна, але механізм реалізації ідеї був вибраний точно неправильний, бо ж є сумніви щодо конституційності багатьох положень.

Тому оцінювати екскерівника ОП Богдана і нинішнього заступника голови Офісу Татарова з приводу того, наскільки вони відповідають чи не відповідають закону «Про очищення влади», треба з тієї точки зору, що сам закон є сумнівно-конституційним.

Але я вам хочу сказати, що я, пропрацювавши з Богданом, бачив, що він, дійсно, дуже гарний, абсолютно нормальний та адекватний, з точки зору виконання менеджерських функцій в ОП, і він багато користі приніс для української держави, з точки зору тих дій, які він вчиняв.

Що стосується пана Татарова, я з ним також спілкуюсь і бачу, що це – теж професіонал, який розуміє, як необхідно здійснювати ті функції, які на нього покладені за розподілом обов’язків.

– ​Ви не говорили з ним про його заяви щодо діяльності майданівців, які він тоді робив?

– Ми ці питання не обговорювали».

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді