«Має бути сильний президент»: як у Зеленського зібралися переписати Конституцію

08:00, 13 ноября 2020
Представник Зеленського Федір Веніславський розповів, яких змін у розподілі влади між Президентом, парламентом та Кабміном може зазнати Конституція України.
«Має бути сильний президент»: як у Зеленського зібралися переписати Конституцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про закладений у нову Стратегію від влади «Вектори розвитку України» план з переписування Конституції України.

Представник Президента Володимира Зеленського в Конституційному Суді України, народний депутат України Федір Веніславський в інтерв’ю «Радіо свобода» конкретизував, що саме можуть переписати в Основному законі.

Зокрема, він зазначив, що є «противником парламентської форми правління» і «має бути сильна влада, має бути сильний президент».

Нижче наводимо повну цитату з цього питання.

«Я є членом робочої підгрупи з питань конституційного реформування в комісії правової реформи при президентові і заступником голови. Наразі наша робоча підгрупа в комісії завершує опрацювання законопроекту про внесення змін в Конституцію України в частині децентралізації влади. Він вже фактично повністю готовий, там залишилось буквально 3-5% від тексту, щоб відкоригувати, узгодити позиції. А далі комісія збереться.

В процесі оновлення комісії президент заявляв, що очікує конкретних пропозицій від всіх її членів. І далі будемо обговорювати.

Я думаю, що якщо стане питання про системне і комплексне оновлення тексту Конституції, то я буду пропонувати дві ключові речі, які для мене є очевидними вже...

Хоча, знову ж таки, мої погляди зазнали в цьому еволюції. Десь до 2010 року, мабуть, я був прихильником однопалатного парламенту, але зараз я бачу, що все-таки для підвищення ефективності законодавчої діяльності і для забезпечення наступництва та спадковості в системі органів державної влади має бути Верхня палата, Сенат, до якого увійдуть безумовні авторитети з різних сфер, які, можливо, будуть формувати склад Конституційного суду майбутнього і будуть певним стримуючим чинником.

А друга складова – це те, що президент все-таки має бути очільником виконавчої влади, тому що зараз у нас виходить певний дуалізм, бо є прем’єр, який має достатньо широкі повноваження, але є і президент, який також має ці повноваження у сфері виконавчої влади, у сфері нацбезпеки, оборони і зовнішніх відносин. І тому ось цей дуалізм не завжди забезпечує ефективне функціонування держави.

Я думаю, що якби була суто президентська форма правління (хоча дуже багато моїх колег виступають за протилежну, парламентську форму правління)... Але я в душі – просто людина авторитарних деяких психологічних особливостей, тому я все-таки вважаю, що має бути сильна влада, має бути сильний президент. Ментально, історично люди все-таки потребують лідера. Я думаю, що буду це рекомендувати, а як буде сприйнято чи не сприйнято, будемо дивитися.

Я – противник парламентської форми правління з однієї простої причини, що в нас немає таких класичних, ідеологічних партій. А без цього парламентаризм неможливий», - зазначив Веніславський.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Федір Веніславський назвав закон про люстрацію антиконституційним.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді