У Зеленського не бачать суто правового шляху врегулювання «конституційної кризи» та налаштовані на судову реформу

16:24, 17 ноября 2020
«Постійно спілкуючись відверто з нашими міжнародним партнерами ми кажемо: Президент повністю відданий ідеї і буде якомога швидше проводити судову реформу», - керівник Директорату Офісу Президента.
У Зеленського не бачать суто правового шляху врегулювання «конституційної кризи» та налаштовані на судову реформу
Офіс Президента
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідаючи на запитання стосовно бачення Офісом Президента шляхів виходу з т. зв. «конституційної кризи» генеральний директор Директорату з питань зовнішньої політики Офісу Президента України Андрій Буквич підкреслив, що суто правового шляху немає.

Про це він зазначив 17 листопада на  форумі «Діалоги про реформи: на шляху до Вільнюса», організованого Реанімаційним пакетом реформ.

«На сьогодні є чітке розуміння всіх фахівців з права, політиків, уряду, європейських партнерів, міжнародних партнерів, що немає суто правового шляху вирішення конституційної кризи. Вірніше, він є, але він потребуватиме настільки тривалого часу, що це призведе до руйнівних наслідків для економіки, української політичної системи, правової системи.

Президент України чітко каже, доносить месседж, що в цій ситуації є політико-правове рішення. Дипломатичними шляхами, постійно спілкуючись відверто з нашими міжнародним  партнерами ми кажемо: так, є політико-правове рішення, Президент повністю відданий ідеї і буде намагатися відновити повністю роботу всіх антикорупційних інститутів та якомога швидше проводити правову і судову реформу. 

Відбулася розмова с головою Венеційської комісії. Президент попросив дати юридичну експертизу можливих варіантів вирішення в рамках цього політико-правового рішення, які є варіанти виходу з цієї кризи. І Президент дав чітке доручення всім органам реалізовувати саме такий шлях», - підкреслив представник ОП.

Разом з тим, стосовно ризиків «втрати безвізу» він зауважив, що «варто виходити при оцінці ситуації не з тлумачення різними політичними силами та експертами, а притримуватися фактів».

«Євроінтеграційний та євроатлантичний курс зафіксований в Конституції, і він залишається незмінним. Якщо заяви про повний контроль над парламентом відповідали б дійсності, то, вірогідно, бажання зробити відкат від цього курсу вже було б реалізоване.

Відбувся саміт Україна-ЄС. Багато «доброзичливців» казали, що цей саміт буде провалено. Натомість маємо факти – спільна заява за результатами саміту, мабуть, найбільш амбітна за весь період часу.

Коли ми робимо оцінку швидкості виконання Угоди, ми даємо оцінку не Президенту, не Кабміну, ми даємо оцінку всьому суспільству».

Нагадаємо, що віце-прем’єр України з питань європейської інтеграції Ольга Стефанишина під час конференції чітко дала зрозуміти, що ризиків для безвізу з ЄС на даний час немає.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде