Яку зарплату очікувати державним службовцям

17:25, 16 ноября 2020
Відбулися слухання, присвячені реформі оплати праці державних службовців.
Яку зарплату очікувати державним службовцям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) провів у режимі вебконференції комітетські слухання на тему: «Реформа системи оплати праці на державній службі». Учасниками слухань, зокрема стали народний депутат, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, народний депутат, Голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України Михайло Теплюк, голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, в.о. Голови Державної судової адміністрації Людмила Гізатуліна та ніші. У заході також взяли учатсь іноземці представники міжнародних партнерів.

Олександр Корнієнко акцентував на тому, що необхідно на наступні роки змодерувати підвищення оплати праці державним службовцям (д/с). Зарплата не завжди адекватна тому обсягу роботи, який виконує державний службовець.

Керівник сектору «Належне урядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні Ксав’єр Камю, традиційно вже для європейців вказав на зв'язок в оплати праці, виконання обов’язків і корупцією. Решта іноземців також поділилися досвідом стосовно організації оплати праці державних службовців в країнах Європи.

Олег Немчінов відзначив, що оплата праці д/с є непрозорою і не до кінця збалансованою. На його думку велике значення має, принцип рівної винагороди для усіх д/с.

Михайло Теплюк у своєму виступі теж відзначив важливість зростання система оплати праці у публічному секторі. При цьому він застеріг, що має бути вплив економічної ситуації, на рівень зарплати державних службовців.

Галина Третьякова заявила, що вона прихильник того, окрім окладу і премії, щоб за рахунок коштів державного бюджету для д/с створювалися б накопичувальні фонди. На її думку на державній службі повинен бути недержавний пенсійний фонд (доповнення до солідарної пенсії), який має створити Кабінет Міністрів. Це на її думку, має мотивувати йти працювати на державну службу. Також за її словами, якщо д/с вчиняє якесь корупційне порушення, порушує присягу, у нього тоді варто забирати ті накопичення, що робить держава у пенсійному фонді. Вона також розкритикувала примусову пенсію з 65 років для державних службовців, вказавши, що за кордоном люди можуть працювати до 67 років і довше.

Сторони також згадали, що 28 серпня 2020 року рішенням Конституційного Суду України стосовно обмежень для виплати суддівської винагороди в повному обсязі, визначеному Законом України «Про судоустрій і статус суддів». За словами учасників слухання, це теж має накласти відбиток на формуванні державного бюджету.

Наталія Алюшина у своєму виступі відзначила факт низького рівня заробітної плати державних службовців.

«Малі соціальні гарантії стали демотивуючим фактором. У 2020 році ми отримали 89 звернень як окремих, так і колективних щодо оплати праці», - сказала вона і вказала на такий спірний факт як той, що у різних органах різна оплати праці за одну і ту саму роботу, негативним є також встановлення надбавок у ручному режимі з боку керівників, використання премії як складової заробітної плати.

Також Алюшина повідомила сумну статистику: за ІІ квартал цього року звільнилося 4800 державних д/с, за ІІІ кварта – 5800, що свідчить про негативні тенденції.

Голова НАДС представила основні положення законодавчої ініціативи щодо нової моделі оплати праці, принципи та структуру. Мова йде про наступне:

- чітко визначено складові заробітної плати та її прив’язку до класифікації посад;

- закріплено рамкові елементи класифікації посад, зокрема, Каталог типових посад державної служби та ключові його елементи;

- мінімальний розмір посадового окладу має бути не менше однієї мінімальної заробітної плати, він буде фіксований на основі Каталогу посад та грейдингу;

- основна частина заробітної плати має становити не менше 70%, додаткова частина (премії, компенсації) - до 30 %, також зменшено дискрецію керівника впливати на розмір заробітної плати; 

- зберігаються надбавка за стаж, надбавка за ранг;  

- закріплено єдиний підхід до планування фонду оплати праці державних службовців державного органу.

Алюшина підкреслила, що НАДС вже отримало позитивний висновок програми SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management – Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – один з аналітичних центрів Європейського Союзу, створений за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу. Метою започаткування даної програми стала потреба у наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління. Вказана програма відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу у Європейський Союз щодо даного питання. За її словами, експерти SIGMA повністю підтримують основні ідеї та вважають, що вони є важливим кроком у підготовці реформи системи заробітної плати державних службовців.

У кінці всі учасники слухань погодилися з тим, що необхідно підвищувати оплату державних службовців, аби зупинити відтік кадрів і не допустити колапс системи державного управління.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки