Результати комітетських слухань стосовно діяльності ДБР: ефект мінімальний

16:48, 19 ноября 2020
Члени правоохоронного комітету Ради намагались зрозуміти, для чого направляти рекомендації органу, який працює невідомо як.
Результати комітетських слухань стосовно діяльності ДБР: ефект мінімальний
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, який відбувся 18 листопада у режимі відеоконференції, були затверджені рекомендації комітетських слухань на тему: «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина», проведених ще у вересні.

Щодо доцільності направлення даних рекомендацій органу, який сьогодні невідомо ким управляється і невідомо як працює, відразу висловили сумніви кілька членів комітету.

На думку народного депутата Григорія Мамки, комітет буде виглядати, як міжнародні партнери України, які постійно висловлюють занепокоєння, а натомість отримують пустопорожні обіцянки.

«Нам передовсім треба встановити причини, чому до цього часу не почала роботу конкурсна комісія щодо вибору керівника ДБР, і включатися в цей процес, а не займатися паперотворчістю», - переконаний він.

У результаті проголосованого деякими членами комітету і їх колегами по парламенту рішення про зміну керівництва ДБР робота Бюро повністю паралізована, і воно не виконує своїх функцій, особливо, стосовно резонансних справ, вважає інший народний депутат Максим Бужанський.

«Рекомендації треба давати там, де наявні якісь процеси, які можна налагодити, а не коли все розвалено. Бюро сьогодні – це мертва структура, де ведеться тільки якась боротьба за повноваження та посади. Що ми йому можемо рекомендувати? Для чого ця непотрібна формальна процедура?», - наголосив він.

Народний депутат Максим Павлюк згадав, що комітет вже двічі зустрічався із керівництвом ДБР, і щоразу просив надати певні документи та матеріали, щоб дослідити їх на предмет законності, але і досі від Бюро нічого не отримано.

«Тому, з нинішнім керівництвом я не бачу змісту спілкуватися», - зазначив парламентарій.

Противники формалізму стали наполягати на необхідності докладання усіх зусиль, щоб якнайшвидше запрацювала конкурсна комісія і було обрано легітимне керівництво ДБР, і тільки тоді вже можна давати якісь рекомендації.

Проте голова комітету Денис Монастирський не погодився із такою пропозицією. На його думку, незатвердження рекомендацій не принесе позитиву ні ДБР, ні комітету, бо покаже, що слухання були проведені марно, і що комітету байдуже, що там відбувається в ДБР.

Більшість членів комітету прогнозовано підтримали точку зору свого голови, а також його пропозицію, щоб на першому очному, а не віртуальному засіданні комітету, коли це стане можливим, ще раз зустрітися із керівництвом ДБР і спробувати з’ясувати усі проблемні питання стосовно діяльності Бюро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду