Прихильникам фіскалізації ФОПів пояснили, що таке чек

19:05, 20 ноября 2020
Фіскалізація не призведе до детінізації ринку, а лише збільшить навантаження на реальний мікробізнес.
Прихильникам фіскалізації ФОПів пояснили, що таке чек
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Твердження представників влади, що тотальна фіскалізація збільшить надходження до Пенсійного фонду і що податки мають сплачувати всі, не витримують критики. Це намагалась пояснити прихильникам фіскалізації у своєму блозі на «ЛІГА.net» ексголова податкового комітету Верховної Ради минулого скликання, нинішній народний депутат Ніна Южаніна.

За її словами рядовим громадянам нав’язують думку, що саме фіскальний чек може бути використаний при захисті їх прав як споживачів — чи то при поверненні сплаченої за товар грошової суми, чи в разі заміни товару на такий же або на аналогічний, а також для усунення недоліків у товарі.

«Насправді Закон України «Про захист прав споживачів» передбачає інше: «Вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, — технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу», - зазначає народний депутат.

Визначення «розрахунковий документ» читаємо в Законі про РРО: «розрахунковий документ — документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, створений в паперовій та/або електронній формі зареєстрованим реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій чи заповнений вручну».

«Отже, навіть документ, заповнений вручну, повною мірою реалізує «право на чек» кожного громадянина і скористатися таким правом можливо і без фіскального чеку», - наголошує Ніна Южаніна.

Так само некоректне твердження, що боротьба із сірими та чорними контрабандними схемами може принести результати, якщо ФОПів тотально зобов’язати використовувати касові апарати.

ФОПи не є платниками ПДВ, а отже не здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Це економічно невигідно, оскільки сплачений ПДВ на митниці в подальшому не зменшує податкові зобов’язання ФОПів.

«Звідки беруться дорогі речі у крамницях? Відповідь варто шукати на тій же митниці. Зокрема, брендовий одяг завозиться через кордон як некомерційний вантаж, завозиться громадянами по зеленому коридору повз скануючі системи, і в багатьох пунктах пропуску митники не перевіряють такі товари так ретельно. Тому тотальна фіскалізація ФОПів не призведе до того, що такі речі зникнуть з елітних магазинів, а лише збільшить навантаження на реальний мікробізнес», - пояснює парламентарій.

У плані надходжень до Пенсійного фонду фіскалізація також нічого не дасть. Податкова культура серед ФОПів найбільше зросла за останні роки. ЄСВ з найнятих осіб ФОПами збільшився з 2,2 млрд грн за 2016 рік до 8,4 млрд грн за 2019 рік. Ще раз, це з найманих осіб, тоді як раніше майже ніхто не оформляв трудові відносини з найманими працівниками.

Щодо сплати податків ФОПами загалом: у 2016 році – 16,8, у 2017 році – 20,6, у 2018 році – 30,6 і в 2019 році – 38,7 млрд грн. А до цього всього слід додати платежі ФОПів на організацію робочого процесу: оренда, тепло, електроенергія, інші комунальні послуги.

«Якої ще фіскалізації мікробізнесу, коли він якраз виконує свої податкові зобов’язання, не вистачає?», - запитує спеціаліст, вказуючи також, що держава жодних стимулів застосовувати РРО добровільно не створила.

У Грузії, наприклад, РРО запроваджено за рахунок державних коштів, у Литві вартість касових апаратів для бізнесу також компенсувалася державою, у Німеччині вартість придбання РРО зменшувала суму нарахованого торгівельного податку, у Польщі тим, хто придбавав касові апарати, надавалися податкові пільги.

«ФОПи вийшли на протести не за тінь, не через те, що їм є що приховувати. ФОПи відстоюють саме існування спрощеної системи оподаткування, і це головний мотив, який рухає людьми. Ця система дозволяє працювати в недержавному секторі, бути маленьким бізнесменом навіть одній людині, яка сама складає звітність. А касові апарати таку можливість нівелюють, адже пов’язані з додатковим навантаженням, увагою і часом», - підсумовує Ніна Южаніна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва