Виділення матеріалів кримінального провадження щодо одного з обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення: позиція ВС

08:55, 24 ноября 2020
Згідно з вироком місцевого суду, три особи за попередньою змовою з іншою особою, матеріали стосовно якої були виділені в окреме провадження, шляхом обману заволодівали правами на нерухоме майно.
Виділення матеріалів кримінального провадження щодо одного з обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Виділення матеріалів кримінального провадження щодо одного з обвинувачених у вчиненні кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб, ураховуючи системне тлумачення Кримінального процесуального кодексу (КПК), якщо всі обвинувачені були присутні під час розгляду справи судом, від явки до суду не ухилялися, є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону України, оскільки перешкоджає суду повно, об’єктивно та всебічно з’ясувати обставини кримінального провадження і постановити судове рішення, яке б відповідало вимогам КПК та Конвенції. До такого висновку дійшов Верховний Суд (ВС) колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши касаційну скаргу на вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду у кримінальному провадженні за обвинуваченням осіб у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК  (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) у справі № 344/20740/18.

Обставини справи

Ухвалою апеляційного суду цей вирок залишено без зміни. Згідно з вироком місцевого суду три особи за попередньою змовою з іншою особою, матеріали стосовно якої були виділені в окреме провадження, шляхом обману заволодівали правами на нерухоме майно, нерухомим майном упродовж кількох років. ВС задовольнив касаційну скаргу, скасував вирок місцевого суду та ухвалу апеляційного суду щодо трьох осіб і призначив новий розгляд у суді першої інстанції.

ВС задовольнив вимогу, яка міститься у касаційній скарзі, стосовно незаконного виділення матеріалів кримінального провадження щодо обвинувачених в окреме провадження, з огляду на те, що судом першої інстанції при розгляді кримінального провадження порушено загальні засади кримінального провадження та вимоги КПК.

ВС, проаналізувавши положення частин 3, 4 ст. 217, ч. 1 ст. 334, ст. 335 КПК, дійшов висновку, що з їх системного аналізу вбачається, що рішення про виділення матеріалів кримінального провадження ухвалюється судом у разі наявності визначених для цього законом підстав. З матеріалів кримінального провадження вбачається, що органом досудового розслідування чотири особи обвинувачувалися у вчиненні кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб, при цьому кожен з епізодів злочинної діяльності було інкриміновано їм із посиланням на вказану кваліфікуючу ознаку. Також усі обвинувачені були присутні під час розгляду справи судом, від явки до суду не ухилялися, що свідчить про відсутність передумов, регламентованих нормами наведеного вище КПК для виділення матеріалів, а тому виділення в окреме провадження матеріалів щодо обвинувачення у цій кримінальній справі було безпідставним, оскільки таке виділення призвело до порушення загальних засад кримінального провадження, а також до порушення прав обвинуваченої четвертої особи на справедливий суд, що передбачає незалежність та безсторонність суду, розумний строк розгляду справи, рівність учасників кримінального провадження та справедливу (належну) процедуру розгляду справи. Зазначені порушення вимог кримінального процесуального закону є істотними, оскільки перешкодили суду повно, об’єктивно та всебічно з’ясувати обставини кримінального провадження і постановити судове рішення, яке відповідало б вимогам КПК та Конвенції.

На думку ВС, апеляційний суд не дав належної оцінки вказаним порушення вимог закону та не виправив їх. Більше того, твердження апеляційного суду про правомірне виділення матеріалів кримінального провадження стосовно осіб, які виявили добровільне бажання спрощеного розгляду справи, є неприпустимим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки