Законопроект про інвестиційних нянь назвали дискримінаційним: буде повторне друге читання

17:15, 1 декабря 2020
Народні депутати не зрозуміли, що зрештою отримає держава від підтримки проектів із значними інвестиціями.
Законопроект про інвестиційних нянь назвали дискримінаційним: буде повторне друге читання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада направила проект Закону № 3760 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями» на повторне друге читання, хоча чимало народних депутатів закликало взагалі його відхилити. Проте, більшість, очевидно, не захотіла засмучувати Президента України, який був ініціатором ідеї про інвестнянь.

Комітет з питань економічного розвитку, який готував законопроект до другого читання, замість перетворення президентської ідеї на серйозну підтримку інвестиційної діяльності в країні, чомусь зосередився на другорядних деталях і взагалі знизив вимоги до іноземних інвесторів.

Зокрема, інвестор впродовж строку реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями вже мав створювати не 150 робочих місць на рік, як було у початковому варіанті, а тільки 80 місць, і без зазначення часу створення.

Крім того, розмір значних інвестицій в об'єкти інвестування протягом строку реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями зменшили з 30 до 20 мільйонів євро.

До сфер, у яких можуть реалізовуватись проекти із значними інвестиціями, чомусь додані поштова і кур'єрська та курортно-рекреаційна діяльність.

Залишений був п’ятирічний термін реалізації проектів, під час якого інвестор звільнявся від сплати окремих податків та зборів. Залишено також забезпечення переважного права землекористування земельною ділянкою державної або комунальної власності та забезпечення за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел будівництва об'єктів суміжної інфраструктури (автомобільних шляхів, ліній зв'язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій тощо), необхідних для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями.

Як зазначила народний депутат Ніна Южаніна, спочатку передбачалось, що держава буде стимулювати інвестора до створення великих підприємств, а тепер це не головне, і виходить, що інвестняня – це дірка в бюджеті і можливість використовувати земельні ділянки поза конкурсами та іншими умовами.

У цьому ж руслі висловився і голова підкомітету з питань державної економічної політики, народний депутат Олександр Колтунович. На його думку, нинішній стан законопроекту створює дискримінаційні умови для вітчизняних підприємств.

«Нам треба, щоб вітчизняні суб’єкти господарської діяльності були в пріоритеті державної економічної політики», - підкреслив він.

Наприкінці розгляду законопроекту слово взяв голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. За його словами народні депутати не підтримали окремі правки, які були виставлені на підтвердження, і це, начебто, розбалансувало законопроект.

«Цей закон, якщо він буде прийнятий у тому вигляді, який є, він просто не буде працювати», - заявив він з парламентської трибуни.

Депутатів попросили проголосувати за повторне друге читання, що, зрештою, і було зроблено.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду