Вчора Київ став одним із 25 найбрудніших міст світу за станом повітря

18:06, 1 декабря 2020
Рівень формальдегіду у повітрі Києва було перевищено в 43 рази.
Вчора Київ став одним із 25 найбрудніших міст світу за станом повітря
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, 30 листопада у Дніпровському та Дарницькому районах столиці у повітрі було зафіксовано продукти горіння, фахівці радили зачинити вікна. Про це повідомляв Департамент муніципальної безпеки КМДА:

«Безвітряна погода спричиняє накопичення продуктів горіння в повітрі. Мова йде про автомобільні гази, забруднюючі речовини, що утворюються в результаті роботи промислових підприємств.

Мобільна лабораторія КАРС на території двох районів фіксує перевищення у повітрі діоксиду азоту – у 5 разів; оксиду азоту – у 1,3 разу; діоксиду вуглецю – у 4 рази; формальдегіду – в 43 рази (!)».

Голова Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики Костянтин Яловий повідомив, що планується з цим робити.

«Вже до кінця року в Києві запрацюють дві станції моніторингу повітря. Вчора Київ став одним з 25 найбрудніших міст світу, випередивши азійські мегаполіси. Надвечір в Дарницькому та Дніпровському районі зафіксували продукти горіння, а фахівці радили зачиняти вікна. Поточного року смог у столиці спостерігається вже не вперше. Навесні столиця очолила ТОП найбрудніщих міст світу! Окрім безвітряної погоди тоді спрацював і інший фактор - масштабні лісові пожежі в Чорнобилі.

На стан забруднення столичної атмосфери впливають різні чинники. Головний - викиди автотранспорту та діяльність промислових підприємств. Восени до них додається і кліматичний - горять торфовища по всій півночі України. Коли на вулиці безвітряна погода або туман, то небезпечні речовини затримуються у повітрі та провокують смог.

Для вирішення проблеми із забруденням повітря в такому мегаполісі, як Київ потрібен якісний моніторинг. Аналіз стану повітря дозволяє оцінити його стан, робити прогнози щодо його якості, а також вживати необхідні заходи для покращення стану довкілля. За моєї ініціативи Київрада прийняла рішення встановити у столиці стаціонарні пости вимірювання якості повітря, які даватимуть аналіз стану забруднення атмосфери.

Вони відповідатимуть усім міжнародним вимогам і вимірюватимуть основні небезпечні речовини, що забруднюють наше повітря - мілкодисперсний пил (РМ 10, РМ 2,5), монооксид вуглецю (СО), діоксид сірки (S02), сірководень (H2S), оксиди азоту (NO, N02, NOx), аміак (NH3), озон, формальдегід.

Також нове обладнання оцінюватиме метеороголічні параметри: вологість повітря, напрямок вітру, атмосферний тиск.

Зараз тривають роботи з облаштування нових постів моніторингу на Харківському шосе та вулиці Вербицького», - зауважив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси