Депутатський захист порушених прав інвесторів замахнувся на системні зміни

15:59, 8 декабря 2020
Почали з вдосконалення кримінального процесу і зміни процесуального статусу потерпілого.
Депутатський захист порушених прав інвесторів замахнувся на системні зміни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тимчасова спеціальна комісія з питань захисту прав інвесторів вирішила не обмежуватись тільки розглядом конкретних кейсів, а стати майданчиком для обговорення і напрацювання конкретних системних змін у законодавстві, які б унеможливлювали порушення прав бізнесу та інвесторів.

Так, за ініціативою ТСК були проведені перші юридичні дебати, під час яких члени комісії, а також запрошені адвокати, судді та представники слідчих підрозділів правоохоронних органів обговорили кілька концепцій змін до Кримінального процесуального кодексу.

Перша стосувалась необхідності змін у ст. 107 КПК з метою надання права безперешкодного фіксування проведення обшуку за допомогою відеозапису не тільки стороні захисту, але й особі, яка є власником чи користувачем приміщення, у якому проводиться обшук.

Друга законодавча ініціатива передбачала, щоб шляхом внесення змін до ст. 236 КПК усі вилучені речі під час обшуку, а не тільки ті, які входили до переліку, щодо якого надано дозвіл на відшукання, вважалися б тимчасово вилученим майном.

Третя і найбільш значуща концепція змін стосувалась взагалі посилення процесуальних прав потерпілих і, зокрема, наділення їх правом збору доказів та ініціювання проведення слідчих та розшукових дій.

На таке розширення формату роботи ТСК, як прокоментувала «Судово-юридичній газеті» голова комісії, народний депутат Галина Янченко, підштовхнула практична робота з розгляду конкретних кейсів.

«Коли ми ініціювали створення парламентської спеціальної комісії по захисту інвесторів та інвестицій, ми відразу зрозуміли, що хочемо не лише допомагати в окремих точкових моментах рятувати бізнес, виступати як «швидка допомога», а ще й хочемо системних змін», - зазначила вона.

За її словами, системні зміни неможливі без зміни законодавства і підзаконних актів. Тому і вийшла така модель – розглядаються кейси, а на основі цього з’ясовується, що не так в системі, що зламалось і потребує ремонту.

Перші пропозиції щодо необхідності окремих законодавчих змін надійшли до ТСК від адвокатів, які, власне, і захищають права бізнесу та інвесторів.

«Скажімо, в діючій нормі закону про тимчасово вилучене майно адвокати нам вказали на великі корупційногенні фактори. Адже, при обшуку подекуди вилучають не тільки речі, але й гроші, буває, що й великі суми грошей, і які не набувають процесуального статусу, через що їх вилучення не можна оскаржити і вони на довгий час «зависають» у слідчих органах. Це може бути певним елементом тиску», - наводить приклад Галина Янченко.

Вона також зазначила, що на зустріч, окрім адвокатів, запросили представників судової гілки влади, правоохоронних органів, щоб ті провели такий собі краш-тест запропонованих законодавчих ініціатив. Власне, так і відбулось.

«Сюрпризом стало, що представники судових та правоохоронних органів підтримали пропозиції адвокатів щодо змін до КПК. Відповідно, ми отримали результат, коли всі на стороні добра і справедливості. Це означає, що дані законодавчі зміни матимуть хороші шанси на проходження у Верховній Раді», - призналася народний депутат.

Вона вважає, що загалом вийшов цікавий формат, і якби всі законодавчі зміни, перш ніж потрапити у парламент, проходили через такі дискусії, юридичні дебати, то у нас було б більш досконале законодавство.

«Ми зведемо до купи усі ці пропозиції, дещо їх поправимо відразу і розішлемо усім зацікавленим сторонам. Після того, як зберемо зворотній зв’язок, думаю, на початку наступного року зможемо зареєструвати законопроект. Якщо і надалі будуть якісь законодавчі пропозиції від адвокатів, експертів, громадських організацій, то ми знову готові їх розглянути і провести аналогічні дебати та аналіз», - повідомила голова ТСК.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду