Як отримати податкову знижку за навчання

12:31, 22 декабря 2020
Громадяни можуть отримати податкову знижку за власне навчання, або навчання осіб першої групи спорідненості.
Як отримати податкову знижку за навчання
Джерело фото: visnuk.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо ви, або ваші родичі здобуваєте освіту у професійному закладі, чи закладі вищої освіти, то можете отримати податкову знижку за навчання. Згідно зі статтею 166 Податкового кодексу України (ПК) платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, тобто у 2020 році ви можете отримати податкову знижку за навчання у 2019 році. Зокрема у статті прямо прописано, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом податкового року витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами сума коштів, сплачена платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Тобто, якщо ви навчаєтесь, то податкову знижку можете оформити самостійно або ваша дружина/чоловік, батьком/мати, син/донька.

У законодавстві чітко прописано, що отримати податкову знижку ви можете, якщо маєте реєстраційний номер облікової картки платника податку (ідентифікаційний код), а також якщо через свої релігійні переконання ви відмовилися від його прийняття та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і маєте про це відмітку у паспорті.

Важливо. Якщо ви до кінця податкового року, наступного за звітним не скористалися правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Розмір податкової знижки до 18%. При цьому її сума не може бути більшою за податок з доходів фізичних осіб (ПДФО).

Уявімо, що розмір вашої заробітної плати за рік становив 120 000 грн (10 000 грн за місяць). Відтак з вас протягом року стягнули податку з доходів фізичних осіб на суму (120 000 *18)/100 = 21 600 грн.

А за рік навчання у 2019 році ви сплатили 15 000 грн.

120 000 -15 000 = 105 000 *0,18 = 18 900

Відтак ви зможете відшкодувати 18 900 – 15 000 = 3900 грн.

Тому ви маєте до Державної фіскальної служби (ДФС) надати копію паспорта, ідентифікаційного коду, декларацію про майновий стан і доходи, довідку про заробітну плату, копії договору з навчальним закладом, квитанцій за оплату навчання, документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо ви сплачуєте за сина/доньку, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо за чоловіка/дружину – свідоцтво про шлюб), заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування. Кошти вам повернуть протягом 60 діб на вказаний у заяві рахунок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду