Денис Шмигаль пояснив, чому в магазинах заборонили продавати шкарпетки та лампочки

18:50, 13 января 2021
Прем’єр Денис Шмигаль розповів, чому українцям під час локдауну можна купувати продукти, а лампочки та батарейки – ні.
Денис Шмигаль пояснив, чому в магазинах заборонили продавати шкарпетки та лампочки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Уряду Денис Шмигаль вирішив поділитися таємницею стосовно того, чому в магазинах заборонили продаж непродовольчих товарів на час локдауну 8-24 січня.

«Багато в кого виникають запитання: чи потрібно було запроваджувати так званий «карантин зимових канікул»?

- Більшість європейських країн пішли сценарієм запровадження локдауну в грудні, на новорічні свята, і зараз продовжують їх до кінця січня — початку лютого. Грудень — це найбільш активний з точку зору економіки місяць. Тому закрити країну на жорсткий карантин у грудні означало б значно більший удар по економіці, ніж у січні, коли ділова активність суттєво падає.

- Старт посиленого карантину з 8 січня — найбільш оптимальна дата, адже це період, коли є можливість запобігти поширенню вірусу після свят і розірвати ланцюг захворюваності, який потенційно утворився під час відповідних святкувань через високу мобільність населення. Попри більш-менш нормальну динаміку за кількістю захворілих, ці заходи є доречними для подальшої стабілізації епідемічної ситуації.

- До того ж в Україні запроваджені значно м’якіші карантинні заходи у порівнянні з європейськими країнами. Комендантська година, яка наразі є в Італії, Іспанії та Португалії, у нас відсутня. Працює увесь громадський транспорт, що є критичним питанням для функціонування країни. Ми встановили обмеження, які максимально запобігають скупченню людей. Наприклад, обмежена робота магазинів непродовольчих товарів, які не є товарами першої необхідності. Все необхідне — продовольчі товари, засоби гігієни, побутової хімії, медичні вироби — є в доступі.

- Чому в супермаркетах не можна купити деякі товари? Купівля непродовольчих товарів збільшує мобільність населення. Це також означає більше часу в магазині, а відповідно, більша можливість перетнутися з тим, хто хворіє без симптомів. Таким самим шляхом йдуть більшість європейських країн, які запроваджують обмеження», - написав він.                                                           

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді