Перенесення робочих днів в Україні скасують, бо це заважає роботі з донорами: проект Третьякової

08:35, 19 января 2021
Голова соцкомітету Слуги народу Галина Третьякова пропонує заборонити можливість перенесення робочих днів, бо такого немає у Білорусі та Польші.
Перенесення робочих днів в Україні скасують, бо це заважає роботі з донорами: проект Третьякової
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, в Україні існує практика перенесення робочих днів. Це робиться для зручності зокрема тих людей, які працюють у місті, і бачаться з рідними лише на свята. Наприклад, 2021 року вихідний 8 січня відпрацьовувався в суботу, зате у більшости громадян були вільні 4 дні - з 7 до 10 січня. Однак деякі громадяни вважають такі заходи недоцільними.

18 січня у Верховній Раді з’явився текст законопроекту 4597 депутатів від «Слуги народу», внесений під головуванням керівниці Комітету ВР з питань соціальної політики Галини Третьякової, про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю «щодо узгодження вітчизняного законодавства із законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів».

Так, пропонується виключити зі статті 67 Кодексу законів про працю, яка регулює вихідні дні, норми про те, що з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні.

Замість цього пропонується прописати таке:

«Забороняється перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації, крім випадків встановлених цим Кодексом».

Чому автори вважають, що треба скасувати перенесення

Як зазначають автори, щороку Уряд видає розпорядження про перенесення тих чи інших робочих днів, що є наступними після святкових або неробочих днів, визначених ст. 73 Кодексу законів про працю, мотивуючи своє рішення створенням сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціональним використанням робочого часу.

КзПП в нашій державі визначено 11 святкових та неробочих днів. У випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

«Надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі.

Аналіз досвіду країн світу у питанні перенесення робочих днів доводить, що в Білорусі, Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Франції, Німеччині, Данії, Нідерландах, США та інших країнах такої практики немає.

Перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії.

Крім того, перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним», - зазначають автори.

«Водночас, перенесення робочих днів подекуди призводить до 4 неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними. Це підтверджується академічними напрацюваннями у сфері психології праці, відповідно до яких порушення ритму праці та відпочинку істотно впливає на працездатність робітника. Враховуючи, що помилки робітника під час праці можуть загрожувати здоров'ю і життю як самого робітника, так й інших людей, вимоги до його працездатності повинні бути достатньо високими. 

Прибирається дискримінація між робітниками, яким встановлено п'ятиденний або шестиденний робочий тиждень.

Важливо також наголосити, що відповідно до 51 статті Конституції України, сім’я охороняється державою. Якісно проведений час з сім’єю позитивно впливає на її міцність та психологічний стан членів родини. Прийняття рішення про скорочення родинного часу є грубим втручанням в особисте життя людини та домогосподарства.

Враховуючи вищезазначене, вбачається актуальним та необхідним прийняття проекту Закону щодо законодавчої заборони перенесення робочих днів», - підкреслює Третьякова.

«Прийняття законопроекту сприятиме узгодженню законодавства України із законодавством країн членів Європейського Союзу та США у питанні перенесення робочих днів, що у свою чергу підвищить продуктивність праці, покращить роботу з інвесторами та донорами та сформує позитивну репутацію бізнеспотенціалу України у світі», - додає авторка.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва